© Getty Images

Steven Van Gucht: ‘Griep dreigt dit jaar dubbel probleem te worden’

Vorig jaar is de griep uitgebleven door de strenge maatregelen en reisbeperkingen die destijds van kracht waren. “Nu is dat anders”, zegt Van Gucht. “Ik verwacht ze dit jaar wel, en misschien wel heviger dan andere jaren.”

In het AZ Jan Palfijn is de aftrap gegeven van de vaccinatiecampagne voor de griep. “Door corona zou men vergeten dat de griep bestaat, een ziekte die ook mensen doodt”, zegt hoofdarts Louis Ide. Het Gentse ziekenhuis geeft jaarlijks een traditionele ‘prik-off’ om te sensibiliseren rond de gevaren van griep en de voordelen van de vaccinatie. Dit jaar krijgt ook viroloog Steven Van Gucht zijn griepvaccin toegediend in Gent.

“Vorig jaar hebben we heel wat geluk gehad”, zegt Van Gucht. “Voor het eerst in mijn carrière hebben we toen geen griepepidemie gehad. Dat had te maken met de strenge maatregelen. Nu is dat anders. De maatschappij is een stuk losser en we kunnen reizen.” Van Gucht vraagt dinsdag om het griepvaccin zeker te nemen.

Want een griepuitbraak zou op dit moment erg ongelegen komen. “We verwachten dit jaar een dubbel probleem”, klinkt het. “Enerzijds is er de covid-epidemie die opnieuw in alle hevigheid is losgebarsten. Binnenkort komt er heel waarschijnlijk griep bovenop. Klassiek komt die in januari. Maar sommige jaren is het al in december en andere jaren dan weer later.”

De hevigheid van de jaarlijkse griepgolf is moeilijk in te schatten en de viroloog houdt er rekening mee dat het dit jaar een zware epidemie kan worden. “Die kan zich bovenop de covid-epidemie zetten. Dat betekent een dubbele belasting van de ziekenhuizen. Het is dan ook dubbel zo belangrijk om je te laten vaccineren tegen de griep.”

Het Gentse ziekenhuis onderschrijft die boodschap en mikt op een hoge vaccinatiegraad. “We zijn waakzaam, maar er is geen paniek”, zegt Ide. “In Oost-Vlaanderen valt het mee, maar in Antwerpen begint de afdeling Intensieve Zorgen al goed vol te lopen.” Dat betekent dat de vierde golf nog niet achter de rug is, ondanks de vaccinatiecampagne.

“Ondanks enkele doorbraakinfecties is het coronavaccin een bijzonder goed vaccin. U belandt niet op Intensieve Zorgen en hebt véél minder kans om in het ziekenhuis te belanden.” De hoofdarts herinnert aan enkele andere regels die de verspreiding van virussen tegengaan. “Zoals goede handhygiëne en afstand houden. Dat helpt tegen de griep, verkoudheden enzoverder.”

Partner Content