© Getty Images/iStockphoto

Stevenen we af op een heftig pollenseizoen?

De heerlijke lentetemperaturen waar we de voorbije weken al van mochten proeven, hebben een positieve invloed op ons humeur. Maar voor hooikoortslijders zou het wel eens een zware lente kunnen worden. Experten voorspellen immers dat een veel hogere concentratie aan pollen.

De reden voor die opstoot moet gezocht worden in de zeer zachte lente en vroege zomer van vorig jaar. Wetenschappers van het Leids Universitair Centrum (Nederland) tellen en analyseren al ruim 40 jaar lang het aantal pollen in de lucht. Zij legden een verband tussen een warme lente en vroege zomer en de concentratie pollen die de bomen afleveren in het daaropvolgende jaar.

De invloed van de voorjaarstemperaturen is volgens de Nederlandse onderzoekers zo sterk dat het tot ruim de helft van de jaarlijkse variatie aan pollen in de lucht kan verklaren. Met andere woorden: hoe warmer het voorjaar, hoe meer stuifmeelkorrels er zullen circuleren het jaar nadien.

Bovendien werden er vorige lente amper vriestemperaturen opgemeten. Vorst kan er voor zorgen dat er minder pollen verschijnen omdat dit een aantal ontluikende bloemknoppen, waar de pollen zich vormen, beschadigt.

Momenteel zijn in ons land de els en hazelaar volop aan hun bloeiperiode gestart. Mensen met een berkenpollenallergie kunnen dus klachten ondervinden. Er is ook sprake van een kruisallergie tussen de bomen van de berkenfamilie (berk, hazelaar, els en haagbeuk). Wie allergisch is aan berkenpollen, kan dus ook ademhalingsallergie vertonen wanneer er veel stuifmeel van hazelaar of els circuleert.

Partner Content