Taalbril helpt lezen wat de ander zegt

Twee Nederlandse onderzoekers hebben een bijzonder soort videobril ontworpen waarmee doven of slechthorenden kunnen lezen wat hun gesprekspartner zegt. Extra voordeel is dat ze tegelijk de ander zien en ook zijn lichaamstaal kunnen lezen.

Deze nieuwe ’taalvideobril’ is het resultaat van een samenwerking tussen een experimenteel taalwetenschapper van de Universiteit van Leiden en een ontwerper die op zoek was naar een alternatief hulpmiddel naast de bestaande hulpmiddelen zoals gebarentaal, een schrijftolk, gehoorapparaat of een cochleair implantaat. De nieuwe taalvideobril neemt meteen op wat de gesprekspartner zegt. Dat akoestische signaal wordt razendsnel omgezet in tekst die in de videobril wordt geprojecteerd, zodat degene die de bril draagt de tekst kan lezen. Het lijkt een beetje op het ondertitelen van je gesprekspartner. Op die manier kan de brildrager de spreker nog wel gewoon zien en zijn of haar lichaamstaal meekrijgen.”

De eerste proeven met de nieuwe bril waren alvast veelbelovend. “De proefpersonen gaven aan dat de bril voor hen een meerwaarde biedt. Het is niet zomaar een leuk gadget maar zij ervaren echt meer levenskwaliteit, “geeft professor dr. Niels Schiller aan. Ook hun taalbegrip ging erop vooruit: mensen zonder bril begrepen zo’n 20 à 25 % van wat gezegd werd, met bril steeg dat tot 85%.

De wetenschappers hopen subsidies te vinden voor een vervolgonderzoek, zodat de bril verder kan ontwikkeld worden en ook effectief op de markt kan komen.

Partner Content