Tbc nog niet verdwenen
In het vooruitzicht van Wereldtuberculosedag op 24 maart benadrukt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) dat tuberculose nog niet helemaal uit ons land is verdwenen. De infectieziekte wordt steeds resistenter tegen antibiotica, ook al blijft zij in ons land stabiel.
Ondanks de stabilisatie of zelfs lichte teruggang van het aantal nieuwe gevallen in België, werden er in 2013 in ons land toch nog 8,8 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners geregistreerd. Tuberculose treft vooral onze grote steden: Brussel, Luik en Antwerpen. De levensomstandigheden zijn er immers bevorderlijk voor de overdracht van de ziekte: de concentratie van risicopersonen (Oudere mensen, personen in kwetsbare situaties, migranten en seropositieve personenà), de hoge bevolkingsdichtheid, de soms ongezonde woningen, enz.
Beter voorkomen dan genezen
Er is een vaccin op de markt, het BCG-vaccin, dat bij kinderen algemeen genomen efficiënt is, omdat het de ziekte bij hen kan voorkomen. Bij volwassenen met een latente tuberculose-infectie (Een persoon in goede gezondheid kan drager zijn van de infectie zonder de ziekte te ontwikkelen nvdr.) is de doeltreffendheid van het vaccin beperkt. “Diverse factoren zoals stress, veroudering, ongezonde voeding, overmatig alcoholgebruik en hiv kunnen het immuunsysteem verzwakken. Onder invloed van deze factoren kan een latente tuberculose-infectie na verloop van tijd actief worden. In dat geval blijkt het BCG-vaccin inefficiënt”, legt Kris Huygen, hoofd van de dienst Immunologie op het WIV-ISP uit.
Het WIV-ISP draagt bij tot de ontwikkeling van nieuwe vaccins om tuberculose te voorkomen. “Hiertoe trachten we het beschermingsmechanisme van de ziekte te begrijpen. Waarom ontwikkelen sommige dragers van de bacil de ziekte nooit en andere personen dan weer heel snel?”, vervolgt Kris Huygen.
Zware behandeling en toenemende resistentie
Tuberculose kan met antibiotica worden behandeld, maar de behandelingen duren bijzonder lang en zijn heel zwaar. Zij kunnen 6 tot 24 maanden duren, afhankelijk van de antibioticaresistentie van de stam waarvan de patiënt drager is.Tuberculose wordt steeds resistenter tegen antibiotica. Het WIV-ISP voert actief onderzoek naar dit verontrustende verschijnsel. “We stellen sinds kort epidemieën van multiresistente of zelfs ultraresistente tuberculose vast. Ultraresistentie houdt in dat de bacil resistent is tegen alle bestaande geneesmiddelen, inclusief tweedelijnsantibiotica onder injecteerbare vorm”, licht Vanessa Mathys, verantwoordelijke van het referentiecentrum voor mycobacterium op het WIV-ISP, toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier