Tips om urineverlies te vermijden
Ongewild urineverlies is een vervelend fenomeen dat mensen erg onzeker kan maken. Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die u zelf kunt treffen om de situatie te verbeteren.
Let op uw voeding
Sommige voedingsmiddelen kunnen de blaas irriteren en urineverlies verergeren. Denk aan voedingsmiddelen op basis van tomaat en gekruid voedsel. Ook citrusvruchten en -sappen, cafeïne, cola en koolzuurhoudende dranken hebben dit effect.
Denk aan uw vochtinname
Veel mensen – vooral mannen – geloven dat minder drinken de beste manier is om het probleem de baas te blijven. Fout! Om de blaas gezond te houden, is een vochtinname van tenminste anderhalf tot twee liter een must. Water en (kruiden)thee zijn hierbij favoriet. Wanneer u minder drinkt, is uw urine geconcentreerder en kan deze de wand van de urinebuis en blaas irriteren. Let hierbij ook op de kleur van uw urine: hoe donkerder, hoe geconcentreerder. Dus bij te donkere urine, moet u meer drinken. Verdeel de vochtinname wel over meerdere kleine hoeveelheden.
Weet wanneer u drinkt
Slapen zorgt ervoor dat het lichaam vocht afdrijft. En een gemiddelde nacht duurt toch zo’n zeven uur. Zorg er dus voor dat u ’s ochtends drinkt. Ook is het belangrijk dat u blijft drinken gespreid over de dag. Zolang u overdag regelmatig water blijft drinken en na het diner zorgt dat u mindert, zult u ’s nachts waarschijnlijk geen ongelukjes hebben.
Eet voldoende vezels
Constipatie of verstopping van de darmen zorgt ervoor dat u harder moet persen wanneer u naar het toilet gaat. Dat is nefast voor uw bekkenbodemspieren. En verzwakte bekkenbodemspieren vergroten de kans op incontinentie. Zorg er dus voor dat u voldoende vezelrijke voeding eet en voldoende drinkt om constipatie te vermijden.
Let op uw gewicht
Bij overgewicht kan een gewichtsverlies van 5 tot 10 procent helpen om de extra druk van de blaas af te halen en de spanning op de omliggende spieren te verminderen. Hierdoor kunt u uw urineverlies beter onder controle houden.
Oefen!
De blaasfunctie kan worden verbeterd door het doen van blaastraining en bekkenbodemoefeningen. Met de eerste leert u de aandrang onder controle te krijgen. Hierbij wacht u steeds een paar minuten langer vooraleer u naar het toilet gaat. Oefenen met ophouden dus.
Na een bevalling is postnatale gymnastiek belangrijk om later incontinentie te vermijden.
Bekkenbodemoefeningen staan ook bekend als kegeloefeningen en zijn bedoeld om de spieren van de bekkenbodem te verstevigen en de controle over het urineren te verbeteren. Deze oefeningen worden best aangeleerd door een kinesitherapeut die zich hierin heeft gespecialiseerd. Achteraf kunt u best regelmatig blijven oefenen.
Stop met roken
Het wordt minder vaak vermeld, maar roken heeft ontegensprekelijk een invloed op de urineblaas. Hetverhoogt het risico op ernstige urine-incontinentie met 34% en dat onafhankelijk van de overige risicofactoren zoals leeftijd, overgewicht, het aantal zwangerschappen...
Plas op een juiste manier
Neem rustig de tijd om uw blaas volledig leeg te laten lopen. Ontspan de bekkenbodem en laat de urine stromen zonder te persen of uw buikspieren op te spannen.
Niet incontinent maar minder mobiel
Van ouderen wordt te vaak gezegd dat ze incontinent zijn omdat ze niet te tijdig het toilet bereiken. Heel vaak is dat echter te wijten aan hun verminderde mobiliteit en de te grote afstand die ze moeten afleggen om een toilet te bereiken. Soms volstaat daar verandering in te brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier