UZA legt hart stil bij operatie aan hersenbloedvaten
In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) wordt het hart van een patiënt sinds kort even stilgelegd wanneer neurochirurgen een operatie aan de hersenbloedvaten uitvoeren. Zo verkleint het risico op complicaties en dat leidt tot meer succesvolle ingrepen, meldt het UZA.
Wanneer voor hersenchirurgie wordt geopteerd bij een aneurysma – een uitstulping in een bloedvat in de hersenen – plaatst de hersenchirurg een klemmetje om de bloedaanvoer naar die uitstulping af te sluiten. Anesthesist Vera Saldien opperde om daarbij een techniek te gebruiken die al in de cardiologie wordt toegepast bij de plaatsing van stents. In het hart wordt een slang geplaatst waardoor de bloeddruk gedurende maximaal 40 seconden stopt en het veiliger wordt om te opereren.
“Omdat de druk van het aneurysma wordt weggehaald is de kans dat het bloedvat openspringt veel kleiner, met een veiligere en succesvollere operatie tot gevolg”, zegt neurochirurg Tomas Menovsky. Voorlopig wordt de techniek enkel uitgevoerd in het UZA. Er werden al dertig patiënten met succes geopereerd.
Een aneurysma kan met hersenchirurgie worden behandeld of met kleine spiraaltjes of buisjes die via de lies worden ingebracht. Elk jaar worden in het UZA een honderdtal mensen behandeld voor de aandoening.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier