© Belga

Vandenbroucke verlengt beperkingen voor Ozempic

Artsen en apothekers moeten minstens tot februari volgend jaar het geneesmiddel Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of een te hoog BMI. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke beslist, nu is gebleken dat de beperkte beschikbaarheid van het medicijn nog zeker tot dan zal aanhouden.

De vraag naar Ozempic is in 2023 ontploft, omdat het ook bij niet-diabetici als afslankmiddel werkt. Producent Novo Nordisk kon de vraag niet volgen. Volgens het geneesmiddelenagentschap (FAGG) houdt die beperkte beschikbaarheid nog minstens tot februari 2025 aan. Niet alleen voor Ozempic, maar voor alle GLP1-analogen.

Minister Vandenbroucke besliste eerder de toegang tot het medicijn te beperken tot de echte doelgroep. Na de update van het FAGG verlengt de minister die maatregel. “Op een moment van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die het geneesmiddel het meest nodig hebben ook écht toegang krijgen”, aldus Vandenbroucke.

Als patiënten met diabetes type 2 deze geneesmiddelen niet kunnen gebruiken, kan dat leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel. Patiënten kunnen hypo’s of hypers krijgen, met symptomen zoals flauwvallen, coma en epileptische aanvallen.

Een volgende taskforce om de situatie te evalueren is gepland begin november 2024. Indien er problemen opduiken, wordt ze sneller bijeengeroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content