Verwijdering van de eierstokken

Soms maken medische omstandigheden het nodig een of beide eierstokken operatief te verwijderen. Deze operatie heet een ovariotomie of oöforectomie.


Het voortplantingsstelsel van de vrouw bevat onder meer twee eierstokken, die bij de voorplanting een belangrijke rol spelen. De eierstokken liggen aan weerszijden van de baarmoeder en zijn verantwoordelijk voor de productie van de eicellen en geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron.

Soms maken medische omstandigheden het nodig een of beide eierstokken operatief te verwijderen. Deze operatie heet een ovariotomie of oöforectomie. Redenen voor het verwijderen van een of beide eierstokken zijn onder meer buitenbaarmoederlijke zwangerschap, endometriose, cysten, goed- of kwaadaardige tumoren of borstkanker. Bij een baarmoederoperatie kan het verstandig zijn ook de eierstokken te verwijderen.

Wanneer slechts één eierstok wordt verwijderd en de tweede, gezonde eierstok behouden blijft, kan een vrouw nog altijd zwanger worden. Voor het verwijderen van eierstokken worden verschillende methoden gebruikt. Daarom is het belangrijk met de arts te bespreken welke methode het meest geschikt voor je is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content