Vijf mythes over alcohol en katers
Gisteren was het leuk, een beetje té leuk. En nu heb je een kater. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf, maar hoe? Wij ontkrachten alvast enkele mythes over hoe je een kater kan voorkomen. Of aanpakken, als het toch te laat is.
Een kater voorkomen
Rode wijn in plaats van bier
Vaak wordt gezegd dat je beter rode wijn kan drinken dan bier als je een kater wil vermijden. Rode wijn is inderdaad redelijk gezond, maar als je een kater wil vermijden, drink je beter bier. Rode wijn bevat namelijk tannine, en die stof kan hoofdpijn veroorzaken.
Vrouwen en mannen kunnen evenveel drinken
Vaak wordt gedacht dat je drankvermogen afhankelijk is van je gewicht. Mannen en vrouwen die evenveel wegen zouden volgens die redenering evenveel kunnen drinken. Maar dat klopt niet. Hoeveel alcohol je aankan, is van veel factoren afhankelijk, onder meer van je geslacht. Vrouwen kunnen minder alcohol verdragen dan mannen. Ze hebben namelijk minder water in hun lichaam, waardoor de alcohol minder verdund wordt. Bovendien hebben mannen een efficiënter systeem om alcohol in hun maag af te breken.
Een kater aanpakken
’s Ochtends gewoon doordrinken
Vooral onder studenten is deze mythe populair. Heb je een kater? Ga dan ’s morgens gewoon door met drinken. Heel eventjes lijkt dat te werken, maar niet voor de lang. De kater komt gewoon wat later.
Een betere oplossing is limonade, fruitsap of een sportdrank. Het is goed om iets te drinken waar ook suikers in zitten. Sportdranken zijn de beste keuze, omdat die ook waardevolle mineralen en zouten bevatten.
Neem een pijnstiller voor je gaat slapen
Veel mensen raden aan om voor het slapengaan een pijnstiller te nemen, zodat je zonder hoofdpijn wakker wordt. Meestal nemen mensen paracetamol-pijnstillers, zoals Dafalgan. Maar dat is geen goed idee.
Als je gaat slapen, is je lever immers nog hard bezig om alle alcohol te verwerken. De paracetamol die je daar bovenop gooit, is een beetje te veel voor je lever. De paracetamol wordt dan op een andere manier dan normaal afgebroken, waardoor er giftige stoffen vrijkomen. Je kan beter ibuprofen zoals Nurofen nemen.
Het heeft ook geen nut om de pijnstiller nog ’s avonds te nemen. Je wacht beter tot je weer wakker bent, tenzij je van plan bent om minder dan vier uur te slapen. Als je een of twee pilletjes neemt als je opstaat, ben je een uur later weer pijnvrij.
Nog wat eten voor het slapengaan absorbeert de alcohol
Niet waar. Eten voordat je gaat drinken is een goed idee, want daarmee leg je een ‘laagje’. Het eten kan de alcohol dan absorberen en de opname ervan vertragen. Vet en eiwitrijk voedsel werkt daarbij het beste. Maar als de alcohol al in je lichaam zit, helpt het niet meer om nog iets te eten.
Niet eten dus, maar wel drinken voor het slapengaan. Drink een paar glazen water, en de volgende morgen zal je geen kater hebben. Alcohol zorgt er immers voor dat je uitdroogt, en water helpt dit te voorkomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier