Vlaamse actieweek om woning voldoende te ventileren

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ventileer en verlucht 24 op 24 uur om een gezond binnenklimaat in huis te krijgen, ook in de winter. Dat is de boodschap van de eerste Vlaamse actieweek Gezond binnen, met als slogan “Woon gezond, geef lucht aan je huis”.

“Liefst 85 pct van onze tijd brengen we binnen door, waarvan het grootste deel in de eigen woning”, zegt Sofie Vandenbroeck, medisch milieukundige van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. De belangrijkste vervuilende stoffen binnen zijn onder meer tabaksrook, vocht en schimmel, vluchtige organische stoffen of radon. Die veroorzaken allerlei gezondheidsrisico’s, zoals astma en allergie, hart- en vaatziekten en het sick building syndroom. Vooral kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken vormen een extra risicogroep.

De oplossing is nochtans eenvoudig: ventileer 24 op 24 uur, best via een gecontroleerd ventilatiesysteem of ventilatieroosters, én verlucht aanvullend bij activiteiten waar vocht vrijkoment, zoals koken, poetsen, douchen, klussen of was drogen.

Via allerlei tips op de campagnewebsite www.gezondbinnenmilieu.be, aangevuld met folders, koffers, een reizende tentoonstelling en meer dan 200 lokale acties, willen de initiatiefnemers de algemene bevolking bereiken. In de voorgaande jaren werden rond het thema al campagnes gevoerd voor specifiek doelgroepen zoals middelbare scholen, kinderopvang en professionelen.

De actieweek werd voorgesteld in een demonstratiewoning in Merelbeke en is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ), het Lokaal Gezondheids Overleg (Logo) en het agentschap Zorg en Gezondheid (Vlaamse regering).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content