Vlaming kiest voor pure en lokale voeding

Plusmagazine.be Onlineredactie

Naar aanleiding van Wereldmelkdag op 1 juni publiceert VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een trendrapport dat de voornaamste bewegingen in consumentenvoorkeuren voor zuivel aangeeft. Opvallend: de covid-19-pandemie versnelde enkele trends waardoor pure en lokale voeding aan belang wonnen.

Consumenten kiezen steeds vaker voor pure basisproducten die zo min mogelijk bewerkt zijn en zo weinig mogelijk toevoegingen bevatten. In 2020 gaven 2 op de 5 Vlamingen (42%) aan dat ze opteren voor gerechten op basis van pure producten, in vergelijking met ongeveer 1 op de 3 (36%) in 2015. 2 op 5 Vlamingen (43%) geven daarnaast aan hier in de toekomst meer voor te zullen kiezen.

De Vlaming hechtte daarnaast nog nooit zoveel waarde aan lokale producten. Zo verkiest twee derde van de Belgische bevolking (65%) Belgische zuivelproducten. In 2014 gaven 2 op de 5 Belgen (41%) aan belang te hechten aan de lokale productie van voedingsproducten bij hun aankoop. In 2020 groeide dit aantal al naar 1 op 2 (52%). Direct gevolg hiervan is de rechtstreekse verkoop bij de boer die de hoogte ingaat. De omzet van hoevewinkels en boerenmarkten voor verse voeding steeg in België in 2020 bijgevolg ook met 36%.

Yoghurt weer helemaal hip

Consumenten hechten steeds meer belang aan een gezond immuunsysteem. Dat wordt mee ondersteund door een gezonde, volwaardige en gevarieerde voeding. Zuivelproducten zijn nutriëntrijk en dragen zo bij tot een gezonde voeding. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten te consumeren.

Ook de darmgezondheid en de rol van het darmmicrobioom winnen in dit kader aan belangstelling. Een vezelrijke, gezonde voeding primeert, maar gefermenteerde zuivelproducten kunnen dankzij de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen, waaronder specifieke melkzuurbacteriën (probiotica), ook helpen. Bovendien zijn gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt beter verteerbaar. Ongeveer 1 op 2 Belgen (49%) zegt zo nu al meerdere keren per week yoghurt te eten.

Zuivel, een dankbaar basisproduct

Zuivel is en blijft erg populair bij Vlamingen. Zuivelproducten maken volgens een ruime meerderheid onder hen onmiskenbaar deel uit van onze eetcultuur (86%). Meer dan 7 op de 10 Vlamingen geven aan moeilijk zonder zuivel te kunnen (72%).

Zuivel wordt regelmatig gebruikt in Vlaamse huishoudens: een Vlaming gebruikt gemiddeld 3,9 keer per dag een zuivelproduct. De 5 vaakst gebruikte zuiveltoepassingen zijn bakboter, smeerboter, melk in koffie, kaas en yoghurt. Vlamingen vinden zuivel vooral veelzijdig (92%), lekker (88%), kwaliteitsvol (87%) en gezond (84%).

Slaapmutsje

Een glas melk voor het slapengaan om beter te slapen, past men al heel lang en wereldwijd toe. Koemelk bevat van nature tryptofaan, een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een neurotransmitter die ons slaapgevoel vergroot. In combinatie met een koolhydraatbron (zoals honing of een banaan) zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of melk hierdoor ook echt als een slaapmutsje werkt? Daarover werd nog nooit grootschalig wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Maar een kop warme melk voor het slapengaan kan ook op een andere manier helpen... Omdat je er de tijd voor neemt, het je gedachten verzet en je helpt ontspannen.

Partner Content