© iStock

Voedingssupplementen op basis van rodegistrijst: niet zonder gevaar!

Op verzoek van de federale minister van Volksgezondheid heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de effecten en de risico’s onderzocht bij het verbruik van voedingssupplementen op basis van rodegistrijst. Deze voedingssupplementen blijken gevaarlijke bijwerkingen te kunnen geven, vergelijkbaar met deze van statines!

Rodegistrijst is een product afkomstig uit Azië dat voortkomt uit de ontwikkeling van een gist (Monascus Purpureus) die op rijst werd gefermenteerd. De kenmerkende kleur van het poeder dat zo wordt verkregen, is het gevolg van de productie van een rood pigment. Tijdens dit proces ontstaan er ook andere moleculen, genaamd monacolines, waaronder een ervan lovastatine is, een cholesterolverlagend bestanddeel dat tot de groep van “statines” behoort. Bepaalde vertegenwoordigers van deze familie zijn als geneesmiddelen geregistreerd en worden voorgeschreven bij patiënten met een specifiek verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Niet-gecontroleerde samenstelling

De Hoge Gezondheidsraad stelt vast dat de preparaten die in de handel verkrijgbaar zijn (180 als voedingsmiddel erkende producten in België) zeer divers zijn qua samenstelling (verschillende gehaltes aan werkzame bestanddelen en niet-gestandaardiseerde inhoud). Voorts zijn het vaak mengsels van meerdere producten waarvan de effecten weinig of niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, in tegenstelling tot die van de eigenlijke statines.

Niet zonder gevaar

De consumptie van rodegistrijst die monacolines bevat, kan bijwerkingen geven die typisch zijn voor statines, namelijk spierkrampen, lever-, huid- en spijsverteringsproblemen. Voor deze preparaten gelden ook contra-indicaties (zwangere en borstvoedende vrouwen, voorgeschiedenis van spieraandoeningen, enz.) en zijn er risico’s op interacties met geneesmiddelen. De combinatie met statines is absoluut af te raden! Het gebruik ervan mag enkel na medisch advies en onder strikte opvolging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content