© Getty Images/iStockphoto

Vooral ouderen op spoeddienst door aanhoudende hitte

Het warme weer eist voornamelijk zijn tol bij mensen op leeftijd die een aandoening hebben. Dat zegt een woordvoerder bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) woensdag. “Voldoende water drinken is essentieel.”

De spoedafdelingen van de ziekenhuizen van ZNA krijgen in deze warme dagen veel bejaarde patiënten binnen. “Dit zijn voornamelijk mensen die bijvoorbeeld al een hartaandoening hebben”, zegt ZNA-woordvoerster Renée Willems. “Door het warme weer hangt er weinig zuurstof in de lucht, en dat zorgt voor ademhalingsproblemen.”

Daarnaast komen uitdrogingsverschijnselen ook vooral bij ouderen voor. “Dit komt omdat mensen vanaf een zekere leeftijd het dorstgevoel verliezen”, zegt Willems. “Daarom vergeten ze te drinken.” Genoeg water drinken is dan ook het belangrijkste verdedigingsmiddel tegen de hoge temperaturen. “Ook een fris voetbad nemen helpt goed om af te koelen”, zegt Willems. “Maar genoeg drinken is essentieel. Dat doen mensen nog veel te weinig.”

Naast bejaarden passeerden volgens Willems ook al heel wat kinderen met lichte brandwonden op de spoeddiensten van ZNA. “Ouders die hun kind wilden afspoelen met een tuinslang die al de hele dag in de volle zon lag, bijvoorbeeld. Of kinderen die met hun blote voeten op smoorhete terrastegels hadden gelopen.”

Lees ook:

5 signalen dat je te weinig drinkt

Zo kan je snel checken of je dreigt uit te drogen

Partner Content