Vooral wit fruit is gezond

Aardbeien, appelen en peren, wortelen en tomaten... Ze zouden allemaal hetzelfde voordeel hebben: ze zijn goed voor de gezondheid. Onderzoek toont echter aan dat het niet om eender welke groenten en fruit gaat.

Neem 20.069 volwassen mannen en vrouwen tussen 20 en 65 jaar en volg die 10 jaar op. Je vraagt hen in 178 vragen naar hun eetgewoonten met de nadruk op de consumptie van groenten en fruit. De fruit en groenten deel je op in vier groepen in functie van hun kleur: wit (zoals appelen, peren en pastinaak), groen (zoals spruitjes), oranje/geel (zoals wortelen en sinaasappelen) en rood/paars (zoals aardbeien en bietjes). Die kleur staat voor de samenstelling aan beschermende bestanddelen (gaande van carotenoïden over anthocyanen en flavonoïden). Daarna ga je kijken hoe die mensen het in die tien jaar met hun gezondheid is vergaan en of het eten van bepaalde groenten of fruit hun gezondheidstoestand mee bepaalt.

Dat is precies wat een Nederlands team van onderzoekers heeft gedaan: zij onderzochten de impact van de kleur van geconsumeerd fruit en groenten op de incidentie van cerebrale vaataccidenten (CVA).

Van de 20.260 ondervraagde volwassenen, deden 233 in die tien jaar een CVA. De onderzoekers corrigeerden vervolgens voor leeftijd, geslacht, leefstijl en dieetgewoonten. Wat overbleef waren voldoende gegevens om een statistische analyse te maken over de relatie tussen de kleur van groenten en fruit (of het aandeel aan beschermende factoren in die groenten en fruit) en de incidentie van CVA’s. Uit die analyse bleek dat alleen bij consumenten van wit fruit en groenten een significante daling van het aantal CVA’s kon worden genoteerd. Er was bovendien een omgekeerd evenredig verband tussen de hoeveelheid aan witte groenten en fruit dat de patiënten hadden opgegeten en het risico op een CVA. Het meeste gezondheidsprofijt hadden patiënten die meer dan 171 g/dag binnenspeelden. Wie dagelijks de consumptie van wit fruit of groenten met 25 gram vermeerdert, vermindert het risico op een CVA met 9 procent. Als men dan naging wat de meest geconsumeerde witte fruitsoorten waren, dan kwam men automatisch uit op appelen en peren.

Het doet de onderzoekers besluiten dat appelen en peren hét middel zijn om het risico op een CVA mee naar beneden te halen. Temeer dat bijvoorbeeld appelen een wetenschappelijk gunstig effect hebben op het risico op de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Wit fruit zou dus vooral een gunstig effect hebben op neurologische aandoeningen.

Bron: Colors of fruit and vegetables and 10-year incidence of stroke.Stroke. 2011 ; 42 : 3190-5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content