Waarom het water je in de mond loopt

Speeksel is een van de meest onderschatte lichaamsvloeistoffen. We krijgen er dagelijks één tot anderhalve liter van in de mond, maar het is veel meer dan een bevochtiger.

Speekselfabriekjes

Vanuit vier kleine punten komt er de hele dag door speeksel in je mond. Twee van die punten zitten aan de binnenkant van elke wang, ongeveer in het midden, tegenover de bovenste rij tanden. Met je tong voel je daar een kleine verhoging. De twee andere punten situeren zich onder de tong, elk langs een kant van het tongvlies.

Helemaal geen water

Speeksel is eigenlijk gefilterd bloed dat wordt gezeefd in de speekselklieren. De rode bloedcellen worden eruit gehaald, de witte bloedcellen worden behouden. maar daarnaast bevat speeksel ook kalk, hormonen, bacteriën, afweerstoffen van je immuunsysteem en mucinen. Dat zijn slijmstoffen die een beschermend laagje leggen over je gebit en je tandvlees zodat zuren niet te veel kunnen inwerken.

Verschillende consistentie

Uit de openingen in je wangen komt speeksel zodra daar een aanleiding toe is, bijvoorbeeld om voedsel te kauwen. De oorspeekselklieren die achter de schermen actief zijn, maken vooral een dunne waterachtige vloeistof aan. Daarom loopt bij het proeven van iets lekkers het water je letterlijk in de mond. De twee puntjes onder de tong produceren daarentegen de hele dag (en nacht) door speeksel, maar dat is van een heel andere aard: het is eerder gelachtig en slijmerig. Die viscositeit moet voorkomen dat het speeksel bij het praten te snel zou wegvloeien uit je mond.

Bepaalde medicatie, maar ook stress kan de speekselproductie sterk doen dalen. Vandaar dat zenuwachtige sprekers vaak hun keel schrapen of naar water grijpen.

WAAR SPEEKSEL GOED VOOR IS

  • Speeksel dient om etensresten weg te spoelen en als hulpstof bij de vertering.
  • Het smeert ook je mond bij het praten, het eten en het slikken.
  • Het houdt het mondslijmvlies vochtig en beschermt tegen bacteriën en virussen.
  • Het is een behoorlijk krachtige pijnstiller – sterker dan morfine – die je hypergevoelige mond verdooft. Het minste wondje zou je anders gek maken van de pijn. Vandaar dat je na het eten ook minder keelpijn ervaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content