Waarom je best muziek beluistert voor en na je operatie

Luisteren naar muziek voor je onder het mes gaat, vermindert de pijn en angst. Dat effect is zelfs nog iets groter wanneer je zelf je favoriete deuntjes mag uitkiezen. Dat blijkt uit onderzoek bij ruim 7.000 patiënten die de meest uiteenlopende ingrepen ondergingen.

De Britse onderzoekers vergeleken de impact van muziek met de standaard zorgen na een ingreep maar ook met andere niet -medische tussenkomsten zoals massage of relaxatietechnieken. Luisteren naar muziek bleek het grootste effect te hebben op het herstel van patiënten. Zij waren beduidend minder angstig, hadden minder nood aan pijnstillers en rapporteerden minder pijnsensaties. Het positieve effect was groter bij patiënten die voor de ingreep blootgesteld werden aan muziek dan bij wie enkele tijdens en na de operatie deuntjes te horen kreeg.

Playlist

De onderzoekers stelden ook vast dat zelfs mensen onder volledige verdoving de heilzame effecten van muziek mee kregen. Zij voelden minder operatiepijn al was de impact daarvan wat minder groot dan bij wie er bewust – voor of na de operatie- naar luisterde. Toch had muziek geen invloed op het aantal ziekenhuisdagen.

“Muziek is een bewezen goedkope en veilige manier om iedereen die voor een operatie staat te ondersteunen”, concludeerden de onderzoekers in het medische vakblad The Lancet. “Wij pleiten ervoor dat muziek zou beschikbaar worden voor iedereen die onder het mes moet. Het zou ideaal zijn als patiënten zelf hun playlist mochten meebrengen, al mag muziek natuurlijk tijdens de ingreep niet de communicatie verstoren tussen het medische team.”

Partner Content