Wassen op lage temperaturen laat bacteriën ongemoeid

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

We worden steeds vaker aangezet om te wassen op lage temperatuur en met mildere wasproducten. Maar bacteriën blijven na een wasbeurt op 30°C op het wasgoed zitten. Heeft dat gevolgen voor onze gezondheid?

Tegenwoordig wordt vooral gewassen op 30°C en met wasmiddel zonder bleekmiddelen. Dit is goed voor het milieu, maar over de impact op bacteriën was er minder bekend.

Wetenschappers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent onderzochten de wasmachines (en het wasgoed) van vijf Vlaamse families. Ze wasten in normale huishoudwasmachines en gebruikten daarbij een mild wasprogramma (wolprogramma), op 30°C en een mild waspoeder (zonder bleekmiddel). Een proper stuk katoenen textiel werd mee gewassen met de gedragen kledij van de familie en werd nadien opnieuw onderzocht. Ook het water waarmee de wasmachine wast (aangevoerde water), en het vuile water na het wasproces (afgepompte water), werden onderzocht.

Levende bacteriën op de lap stof én in het water

De wetenschappers merkten een grote uitwisseling van bacteriën tussen het aangevoerde water, de wasmachine en de vuile was. De onderzoekers troffen op de gewassen lap een selectie van typische huid- en kledijbacteriën aan. Bepaalde bacteriën zijn namelijk meer dan andere geneigd om op textiel te blijven zitten. Het goede nieuws is dat er op de lap stof nagenoeg geen ziekteverwekkende of bacteriën uit uitwerpselen werden aangetroffen. De meeste van de teruggevonden bacteriën zijn zogenaamde commensale bacteriën voor de mens; ze leven in harmonie met de mens en berokkenen geen schade.

In het afgepompte water van de wasmachine werd een groot aantal levende bacteriën gevonden: tot 1 miljoen bacteriën per milliliter water. Dat aantal is vergelijkbaar of zelfs hoger dan het aantal levende bacteriën in het aangevoerde water. In drie onderzochte gevallen werd voor het wassen gerecycleerd regenwater gebruikt, dat van nature een hoog aantal bacteriën bevat. Deze typische waterbacteriën werden voornamelijk teruggevonden in het afgepompte water, maar slechts in zeer lage hoeveelheden in het gewassen textiel.

Kledij heeft een eigen microbioom én een eigen geur

Kledingstukken vormen hun eigen microbioom (het geheel van microben/bacteriën), dat vergelijkbaar is met het microbioom van de menselijke huid. Dit microbioom kan onder de omstandigheden van deze studie (lage temperatuur en mild wasmiddel) niet weggewassen worden. Op zich is dat geen probleem, behalve wanneer er zich ziekteverwekkende of onwelriekende bacteriën gaan nestelen in de kledij.

Het probleem van lijfgeur stelt zich ook bij de kledij. Na langdurig gebruik nestelen de geur-veroorzakende bacteriën zich in de kledij, die een geurtje heeft wanneer ze opnieuw gedragen wordt. Dezelfde geur-veroorzakende bacteriën blijven steeds aanwezig en kunnen op lage temperatuur niet uitgewassen worden.

Wastips

  • Drogen in een droogtrommel kan ervoor zorgen dat de bacteriën in het textiel in grote mate worden geëlimineerd. De was ophangen in de zon is ook een goed idee, aangezien het UV-licht voor een extra eliminatie zorgt.
  • Vroeger werd er meer gewassen op hogere temperaturen en met detergenten met bleekmiddel (op basis van chloor of peroxide). Dit zorgde ervoor dat meer bacteriën gedood werden. Vandaag de dag bevatten de wasproducten bijna geen bleekmiddelen meer, aangezien de publieke opinie daar eerder negatief tegenover staat. Een alternatief is een hogere wastemperatuur. De wetenschappers raden een wastemperatuur van 60°C of meer aan om ziekteverwekkende bacteriën te doden. De kledij en het beddegoed van een zieke wast u dus best op hogere temperatuur. Maar in geval van een normaal huishouden, is dat niet noodzakelijk.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content