Wat depressie met onze hersenen doet
Een depressief brein ziet er op een scan anders uit dan gezonde hersenen. Sommige delen verliezen volume of zijn minder actief, in andere gebieden is er soms een verhoogde bedrijvigheid. Zeer waarschijnlijk ligt de depressie aan de basis van deze verschillen.
De belangrijkste verschillen
1 Prefrontale cortex (vooraan in het hoofd)
Verminderde activiteit. Dit hersendeel is o.a. betrokken bij het regelen van cognitieve en emotionele functies. Vooral de cortex cingularis, die de brug slaat tussen aandacht en emotionele functies, werkt bij depressie minder goed. Dat komt tot uiting in symptomen zoals denkstoornissen, gebrek aan interesse, gevoel van diepe droefheid, concentratiestoornissen...
2 Hippocampus (in het midden van de hersenen)
Volumeverlies. Hier worden nieuwe herinneringen gevormd en opgeslagen in het geheugen. Het vermogen om dat te doen neemt bij depressie af. Dat verklaart symptomen zoals geheugenverlies en geheugenproblemen.
3 Thalamus (midden)
Verstoorde activiteit. Dit is het belangrijkste schakelstation voor inkomende zintuiglijke prikkels (zien, horen, voelen...) Deze informatie wordt hier verwerkt. De verstoring kan symptomen geven zoals angst en onrust.
4 Basale ganglia (rondom de thalamus)
Volumeverlies. Hier wordt de motorische activiteit geregeld zoals het aansturen en de timing van bewegingen. De afwijking verklaart waarom mensen met een depressie vaak vertraagd bewegen of bewegingsstoornissen krijgen.
Met dank aan psychiater dr. Didier Schrijvers, (Universiteit Antwerpen en Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier