© iStock

We eten gemiddeld 17 suikerklontjes per dag...

En dat is het dubbel van wat gezond is. Toch denkt 52% van de Vlamingen dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is. Tot deze onthutsende vaststelling komt een studie van Partena Ziekenfonds in samenwerking met iVox.

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de ondervraagden aangaf dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is: niet te veel en niet te weinig. Toch staat vast dat we per dag dubbel zo veel suiker eten als aanbevolen. “De Vlaming is zich te weinig bewust van zijn suikergebruik”, geeft Patricia Verstraete, woordvoerster van Partena Ziekenfonds aan. “Bovendien blijken er heel wat misverstanden te bestaan omtrent het concrete suikergehalte van voedingsproducten. Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen correct de grootste suiker-boosdoener. Mede daardoor kunnen mensen hun eigen suikergebruik niet correct inschatten”, vult Verstraete aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om de dagelijkse inname van vrije suikers (toegevoegde suikers, suikers in fruitsappen en honing) te beperken tot minder dan 10% van de totale dagelijkse energiebehoefte voor volwassenen en kinderen. We hoeven dus niet alle suiker uit ons menu te schrappen. Het komt er op aan om weloverwogen keuzes te maken. Een boterham met zoet bij het ontbijt of een klein dessertje na het avondeten, een glaasje fruitsap of een yoghurt met fruit. Maar niet alles!

Vlaming houdt van een dessertje

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de Vlaming het makkelijkst afstand zou kunnen doen van frisdrank (45,7%) en, in de tweede plaats, van suiker bij de koffie of thee (17,4%). Moeilijker blijkt het om een zoet dessert te laten vallen: 26,3% van de Vlamingen geeft aan dat een zoete afsluiter na het avondmaal het moeilijkst is om van af te blijven.

De suiker-reflex

Om iedereen aan te zetten bewuster om te springen met suiker in de voeding, lanceert Partena op 18 mei de sensibiliseringscampagne ‘De Suiker-reflex’. Opwww.suiker-reflex.bekan je gratis de Suikertest doen. De test werd opgesteld door diëtisten, met inhoudelijk advies van Vigez. Je kan je er ook inschrijven op een stappenplan en een suikeruitdaging in groep. Wekelijks krijg je dan tips, recepten... om je te helpen je gedrag aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content