© Getty Images/iStockphoto

We verlangen massaal naar meer rust

Meer dan twee derde van de mensen wereldwijd verlangt naar meer rust. Dat zegt het grootste internationale onderzoek dat ooit naar dit onderwerp werd gedaan.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Durham in Groot-Brittannië. Online hebben ze meer dan 18.000 mensen uit 134 landen bevraagd over hun gevoel van drukte, ontspanning en rust.

Rust werd daarbij breder gedefinieerd dan slaap met zowel een fysieke, mentale als spirituele component.

Meer rust, meer geluk

In totaal gaf meer dan twee derde van de respondenten (68 procent) aan dat ze naar meer rust verlangen.

Ook bleek dat wie meer rust verlangt, minder goed scoort op het vlak van welzijn. Wie aangaf voldoende rust te kennen in het leven, of dacht dat hij of zij meer rust had dan de gemiddelde mens, scoorde dubbel zo goed op de vragen die peilden naar het gevoel van welzijn en geluk dan de respondenten die aangaven dat ze meer rust konden gebruiken.

“De studie toont aan dat de mogelijkheid van mensen om af en toe rust in te lassen in hun leven, sterk gerelateerd is met hun gevoel van welzijn”, zegt hoofdonderzoeker Felicity Callard.

“We zijn erg opgetogen dat deze bevindingen de hardnekkige en moraliserende link tussen rust en luiheid voorgoed de wereld uithelpen.”

Liever alleen

De studie peilde ook naar de activiteiten die mensen het meeste rust verschaffen. Opvallend is dat de top vijf van de meest rustgevende bezigheden activiteiten zijn die vaak alleen worden gedaan: lezen (58 procent), in de natuur zijn (53,1 procent), alleen zijn (52,1 procent), muziek beluisteren (40,6 procent) en gewoon niets doen (40 procent).

“Het is opmerkelijk dat de top vijf vooral activiteiten zijn die je alleen doet”, zegt Callard. “Misschien moeten we niet per sé meer rusttijd inlassen maar beter het ritme in het oog houden tussen werken, rusten en tijd doorbrengen met en zonder anderen”, concludeert ze.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content