Wie er jong uitziet, leeft langer

Mensen die er jonger uitzien dan hun leeftijd leven langer dan mensen die men wel hun leeftijd geeft. Dat blijkt uit een Deense studie die gepubliceerd werd op de website van het Britse medische tijdschrift BMJ.

Het doet steeds plezier als iemand u een stuk jonger schat dan uw werkelijke leeftijd. Volgens een recente Deense studie zijn er echter nog meer voordelen verbonden aan deze vaststelling. mensen die er jonger uitzien dan hun leeftijd, blijken langer te leven dan mensen die er ouder uitzien.

In 2001 selecteerden de Deense onderzoekers meer dan 1800 tweelingen die ouder waren dan 70. Nadat ze hen een aantal fusieke en cognitieve proeven lieten afleggen, fotografeerden de wetenschappers hun gezicht. Vervolgens werd aan mensen die de onderzochte personen helemaal niet kenden, gevraagd om hun leeftijd te schatten.

Zeven jaar later stelden de onderzoekers vast dat binnen de onderzochte populatie de personen die overleden waren grotendeels diegene waren die men wel degelijk hun leeftijd gaf. Hoe meer één van de tweelingbroers of -zussen ouder geschat werd dan zijn of haar leeftijd, hoe meer hij of zij voor zijn tweelingzus of -broer stierf.

Verder onderzoek leerde de Deense onderzoekers dat de telomeren (DNA-stukjes op het uiteinde van de chromosmen, de dragers van het erfelijk materiaal) een rol zouden kunnen spelen bij dit verschijnsel. De mensen die jonger geschat werden dan hun leeftijd, bleken langere telomeren te bezitten.

De volledige Engelstalige studie vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content