Zorgkosten blijven problematisch voor kankerpatiënten

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Kom op tegen Kanker lanceert vandaag een campagne rond onvoldoende terugbetaalde medische en niet-medische zorg. Ze roept op om niet- of onvoldoende terugbetaalde behandelingen en zorg te melden bij het Kankermeldpunt.

Vlaamse kankerpatiënten genieten een bescherming tegen oplopende medische zorgkosten, dankzij de verplichte ziekteverzekering. Voor een kleinere groep zwaar zorgbehoevende patiënten met hoge niet-medische kosten speelt ook de Vlaamse zorgverzekering een rol. Toch hebben veel patiënten het moeilijk om de overblijvende medische en niet-medische zorgkosten te dragen. Dit blijkt uit de honderden aanvragen voor een uitkering die het Kankerfonds van Kom op tegen Kanker ontvangt.

Kankerbehandeling leidt tot financiële problemen

Kom op tegen Kanker analyseerde 6.759 dossiers die tussen 2008 en 2013 ingediend werden bij het Kankerfonds. Hieruit blijkt dat de mediane zorgkost in het eerste jaar na de behandeling, na tussenkomst van de zorgverzekering en de maximumfactuur, 1.838 euro bedraagt. Voor velen lopen de kosten hoger op: 25 % van de steekproef betaalt 2.844 euro of meer. Het inkomen van 46% van de alleenstaanden met een kind ten laste volstaat niet om op een menswaardige manier te leven. Als de zorgkosten in rekening gebracht worden, hebben maar liefst 60% van de alleenstaanden met een kind ten laste niet genoeg middelen om rond te komen.


Financiële toegankelijkheid van de behandeling en de zorg is een belangrijk thema voor Kom op tegen Kanker. Volgens het Charter van de psychosociale rechten van de (ex-)kankerpatiënt van Kom op tegen Kanker heeft elke kankerpatiënt recht op sociaal welzijn. Hoge zorgkosten brengen dit welzijn in gevaar.


De campagne van het Kankermeldpunt roept op om niet- of onvoldoende terugbetaalde behandelingen en zorg te melden op www.kankermeldpunt.be of 0800/35.444. Dit maakt een bijkomende analyse mogelijk om precies te omschrijven welke behandelingen en welke zorg voor hoge kosten zorgen en waarom de bestaande terugbetalingen blijkbaar niet volstaan. Aansluitend zal Kom op tegen Kanker concrete beleidsvoorstellen voor oplossingen formuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content