© BELGA

Audiodescriptie voor alle Vlaamse films

Zowat alle Vlaamse films krijgen vanaf april audiodescriptie, zodat ze ook te volgen zijn door blinden en slechtzienden. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) trekt vijfduizend euro per film uit, voor descriptie via een smartphone-app die in de bioscoop kan worden gebruikt.

Bij audiodescriptie beschrijft een commentaarstem alle relevante zaken die in beeld komen, zodat ook mensen met een visuele handicap het verhaal perfect kunnen volgen. Het systeem wordt momenteel al toegepast bij de Eén-reeks ‘Den elfde van den elfde’, die bij OP12 simultaan kan worden bekeken met audiodescriptie.

Het Nederlandse bedrijf Earcatch ontwikkelde een app waarmee de technologie in de bioscoop kan worden toegepast. De gratis app luistert zelf welke film er draait, en start waar nodig de audiodescriptie via de hoofdtelefoon van de gebruiker. Die kan zo de film volgen zonder de andere aanwezigen te storen.

“Vanaf april verplichten we het systeem voor alle Vlaamse films waarvoor het VAF de voornaamste publieke financier is”, zegt Cultuurminister Sven Gatz. Dat zijn er zo’n twaalf per jaar. ‘Achter de wolken’ van Cecilia Verheyden en ‘Belgica’ van Felix Van Groeningen bijten binnen enkele weken de spits af.

Eerst film, later ook televisie

Het publiek dat gebruik wil maken van het systeem werd lange tijd onderschat. “Bij de VRT zien we dat er al zo’n 60.000 mensen worden bereikt. Het vermoeden rijst dus dat de groep geïnteresseerden groter is dan gedacht”, zegt Gatz. Het VAF betaalt de tegemoetkoming van 5.000 euro per film uit eigen middelen, maar mort niet. “Het gaat al bij al om een bescheiden bedrag”, zegt Erik Martens van het Fonds. “Bovendien stopt het nut van de app niet als de film uit de zalen verdwijnt. Hij kan ook worden gebruikt als de film op dvd of op tv wordt bekeken.”

Voor tv-reeksen verandert er voorlopig niets. De VRT moet volgens de beheersovereenkosmt tegen 2020 wel alle zondagavondfictie van audiodescriptie voorzien, maar voor de commerciële zenders wordt vooralsnog niets opgelegd, geeft Gatz aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content