© Getty Images

Betere terugbetaling treinabonnement voor pendelaars

Werknemers die de trein nemen naar het werk en geen recht hebben op een derdebetalersregeling, zullen vanaf 1 juni minder moeten betalen voor hun treinabonnement. Ook het abonnement bij De Lijn en MIVB wordt goedkoper voor werknemers.

Vanaf juni zullen zowat 100.000 pendelaars dus kunnen rekenen op een terugbetaling van minstens 71,8 procent van de abonnementsprijs, tegen 56 procent vandaag. Daarnaast komt de federale overheid voortaan tussen voor 7,5 procent van de prijs van het abonnement, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

Een maandabonnement Gent-Brussel kost nu 211 euro, waarvan de werknemer minstens 118 euro terugkrijgt van zijn werkgever. Door de aanpassing van de cao 19 wordt dat vanaf 1 juni 151 euro, illustreert de christelijke vakbond ACV, “of 33 euro netto meer”.

Bovendien zal de werkgeverstussenkomst voor de periode van 1 januari 2025 tot 31 december 2029, op 1 februari van elk van deze jaren, verhoogd worden, zegt het ACV. “Deze jaarlijkse verhoging mag maximaal 2,5 procent bedragen. Hiervoor wordt rekening gehouden met de indexering door de NMBS van de abonnementen indien die er is.”

Ook voor Flex Abonnementen, die belangrijk zijn voor wie telewerkt, wordt nu in een minimumtussenkomst van de werkgever voorzien. Daarnaast zullen ook de maandabonnement van MIVB en De Lijn beter worden terugbetaald.

Partner Content