© Thomas Louapre

Boeren en Buren ontmoeten elkaar op de Buurderij

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met een vrolijk web platform brengt Boeren & Buren consumenten en producenten samen en doe je als Buur online boodschappen rechtstreeks bij de landbouwers. Op het moment dat de producten verdeeld worden, ontmoeten de Buren en Boeren elkaar op een aangename locatie tijdens een wekelijkse boerenmarkt, de “Buurderij” genaamd.

Boeren & Buren is een netwerk in de zogenaamde “Korte Keten 2.0” dat consumenten en lokale producenten online samenbrengt via een intuïtief en gebruiksvriendelijk web platform. Het platform werd exact vijf jaar geleden opgestart in Frankrijk en kent ondertussen meer dan 150.000 actieve leden in België en Frankrijk. In mei van dit jaar werd het gelanceerd in Vlaanderen. Na succesvolle Buurderijen in Mechelen en Meise opent het netwerk nu ook Buurderijen in Antwerpen (op 22 september) en Wommelgem (24 september).

In Antwerpen bijvoorbeeld kan je voortaan elke dinsdag van 18 tot 20 uur terecht aan het Kattendijkdok – Oostkaai 21B op het Eilandje voor het afhalen van lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen via www.boerenenburen.be. Je bestelt hoe vaak je wilt, zonder verplichtingen, minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement.

Sociaal ondernemerschap

Om het concept te doen werken doet Boeren & Buren lokaal beroep op ondernemende mensen, de zogenaamde Buurderij-Verantwoordelijken die instaan voor de communicatie met de producenten en de uitbouw van een lokaal ledennetwerk. Zij zorgen in eerste instantie voor een gevarieerd aanbod van lokaal lekkers en maken van boodschappen doen opnieuw een sociale en ontspannende ervaring. “Met de opening van de eerste Buurderij in Antwerpen willen we dan ook duidelijk laten zien dat alle mensen met een hart voor lokale land- en tuinbouw in aanmerking komen om in zijn of haar buurt zelf een Buurderij-project op te starten!”, vertelt netwerkcoördinator Hannes Van den Eeckhout.

Eerlijke prijs voor boeren en consumenten

Boeren & Buren is er in de eerste plaats voor de boeren. Volgens IVox is ruim driekwart van de Vlamingen bereid om meer te betalen voor landbouwproducten als dat een eerlijkere prijs oplevert voor de boer. “De discussie rond de druk op de prijzen in de landbouw is tegenwoordig weer brandend actueel. Dankzij Boeren & Buren ontvangen de deelnemende producenten maar liefst 83,3 % van de verkoopprijs van hun producten. Dat is ettelijke malen meer dan in andere verkoopkanalen waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen“, voegt Hannes Van den Eeckhout toe.

Duurzaam en kraakvers

De gemiddelde afstand die de producten van de deelnemende boeren in België afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 32 kilometer. Bovendien zijn ze ook geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten dat de Buurderijen aanbieden.

Meer info en de adressen en uren van de diverse Buurderijen in België vind je op www.boerenenburen.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content