© BELGA

Boete voor iedereen die zwemverbod negeert

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil iedereen die ondanks een zwemverbod toch in zee duikt, veel strenger aanpakken. “Iedereen die zich nog in zee waagt buiten de toegelaten zones, moet voortaan een boete krijgen”, stelt hij maandag in Het Laatste Nieuws.

Het voorbije weekend mocht enkel in bepaalde zones in Blankenberge en De Haan in zee gezwommen worden. Toch waren in elke kustgemeente zwemmers te zien. Wie zich toch in zee waagt, riskeert in theorie een boete van 250 euro, maar in de praktijk wordt er nu geen enkele boete uitgeschreven. “Maar mensen die zich niet aan de regels houden, moeten altijd beboet worden”, vindt de gouverneur.

Voor wie in de problemen geraakt en uit het water gered moet worden, is de gouverneur nog strenger. “Zo’n redding kost duizenden euro’s. Alleen al om de reddingshelikopter NH90 een uur in de lucht te houden, loopt de brandstoffactuur op tot 1.000 euro. Die rekening moeten de mensen zelf betalen. De staat kan niet blijven opdraaien voor wie de wet overtreedt.”

“In principe moeten er in deze tijd van het jaar helemaal géén redders zijn”, aldus nog Decaluwé. “Het water is nog te koud, en dus gevaarlijk. Het is al voorgekomen dat iemand om het leven kwam door een te bruuske overgang van warm naar koud.” Officieel moeten de redders pas begin juli paraat staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content