© belga

Coronacrisis: de nieuwe maatregelen

Het Overlegcomité heeft woensdag beslist bijkomende maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus de kop in te drukken. Premier Alexander De Croo spreekt van een “paaspauze”.

Dit is er vanochtend beslist door het Overlegcomité:

  • De groep van mensen die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt opnieuw van 10 personen teruggebracht tot maximaal 4. Gezinnen groter dan 4 mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.
  • Niet-essentiële winkels open, maar enkel op afspraak. Het aantal klanten dat tegelijk binnen mag, is afhankelijk van de grootte van de winkels en wordt beperkt tot maximum 50. Maximum twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen. Levering aan huis en click & collect blijven mogelijk op voorwaarde dat dit gebeurt zonder fysiek contact en zonder dat de klant in de winkel komt. Essentiële winkels (zoals voedingswinkels, apotheken, maar ook winkels voor hygiëneproducten, stoffenwinkels, bloemen- en plantenwinkels, telecomwinkels en boekhandels) kunnen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.
  • Sluiting niet-medische contactberoepen: schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken, barbiers, tatoeage- en piercingsalons moeten opnieuw sluiten.
  • Jeugd en onderwijs: de lessen van alle onderwijsniveaus worden opgeschort van 29 maart tot 2 april. Kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie. In die periode wordt kinderopvang voorzien voor niet-telewerkbare functies. Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk, maar enkel tijdens de paasvakantie, in beperkte groepen van 10 jongeren en zonder overnachting.
  • De controles op telewerk worden opgedreven en verscherpt. Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. De regering sprak de mogelijkheid uit bedrijven tot sluiting te dwingen bij niet-naleving van de maatregel.
  • Niet-essentiële reizen blijven verboden. De grenscontroles tijdens de paasvakantie worden ook gevoelig aangescherpt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content