© Getty Images/iStockphoto

De tanden van je hond verzorgen

Net als jullie, houden wij van dieren. En dus zijn we elke maand kwistig met opvoedtips, verwentrucs en verzorgingsweetjes.

Een goede mondhygiëne is onmisbaar voor gezelschapsdieren. De vorming van tandplak veroorzaakt in eerste instantie tandvleesontsteking. Dat kan leiden tot parodontitis, een ontsteking van het weefsel rond de tanden, met later eventueel gevolgen voor andere lichaamsfuncties (hart, lever, nieren...).

Parodontitis

Parodontitis is dit meest voorkomende infectieziekte bij huisdieren. Ze neemt toe met de leeftijd en is omgekeerd evenredig met de grootte van de hond. Kleine hondjes ontwikkelen dus sneller tandplak dan hun grotere soortgenoten. Sommige factoren, zoals melktanden die te lang blijven staan, problemen met de uitlijning van de tanden of bepaalde voeding, verhogen het risico op vroegtijdige tandplakvorming. Tandsteen dat zich rond de tand vastzet vormt een ideale omgeving om de verspreiding van bacteriën te bevorderen. Dat brengt de productie van toxines op gang die een slechte adem veroorzaken en er geleidelijk voor zorgen dat het tandvlees terugtrekt en de tanden loskomen.

Preventie

De beste manier om tandplak tegen te gaan is regelmatig de tanden van je hond te poetsen met een speciale tandpasta. Wen je pup er al van jongsaf aan, dan gaat dit karweitje later des te makkelijker. Ook via de voeding kan je aan preventie doen: verkies hondenbrokken boven hondenvoer uit blik, want brokken schuren de tanden tijdens het kauwen. Laat de dierenarts één keer per jaar de tanden van je hond controleren, zodat hij je tijdig raad kan geven.

Behandeling

Vormt er zich te veel tandplak op de tand, dan zal je dierenarts voorstellen om de tandsteen te verwijderen. En dat op het juiste moment, niet te laat maar ook niet te vroeg. Treed dus proactief op, want een goede tandhygiëne kan je maatje heel wat leed besparen en misschien zelfs zijn leven redden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content