Een op de vijf gezinnen leeft in energiearmoede

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Zowat een op de vijf Belgische gezinnen (21,3 procent) leeft in een situatie van energiearmoede. Dat blijkt uit de eerste barometer van het Platform tegen Energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting.

Enerzijds geeft 14 procent van de Belgische gezinnen een te groot deel van het beschikbare inkomen aan energiekosten. Dit is de zogenaamde ‘gemeten energiearmoede’ bij gezinnen die maandelijks 61 euro uitgeven boven het aanvaardbaar bedrag op basis van hun inkomen. Gezinnen zonder arbeidsinkomsten zijn het meest kwetsbaar, maar ook 9 procent van de gezinnen met één arbeidsinkomen valt hieronder.

En dan is er 4,6 procent die veel minder aan energie uitgeeft in vergelijking met gezinnen in een gelijkaardige situatie. Dit is de zogeheten ‘verborgen energiearmoede’. Zij betalen ongeveer 94 euro per maand minder dan de referentiegezinnen.

Tot slot is er de ‘subjectieve energiearmoede’: bijna 3 procent van de gezinnen, die niet onder de vorige categorieën vallen, heeft het financieel moeilijk om de woonst te verwarmen.

Steeds meer moeite om verwarmingsfactuur te betalen

Sinds 2009 is de situatie qua energiearmoede niet verbeterd. Vooral in Vlaanderen en Wallonië is de subjectieve energiearmoede sterk gestegen en hebben steeds meer gezinnen het moeilijk om hun verwarmingsfactuur te betalen. In het Brussels gewest is de verborgen armoede veel hoger dan in de andere gewesten. Niet alleen zitten meer huurders in energiearmoede, ook zijn de alleenstaanden en eenoudergezinnen meer vertegenwoordigd in de steden, en die behoren tot de risicogroepen. Het grootste aantal getroffen gezinnen woont tot slot in Wallonië.

De methode voor de Barometer Energiearmoede werd ontwikkeld door de UA en de ULB. De gegevens werden gehaald uit de Europese Enquête naar de inkomens en levensomstandigheden (EU-SILC), waaraan in België
6.000 gezinnen deelnamen.

Het Platform Energiearmoede wordt beheerd door de KBS en bestaat uit bedrijven uit de energiesector, belangenorganisaties, OCMW’s, de verenigingen voor steden en gemeenten, academische experten en vertegenwoordigers van de gebruikers, eigenaars en huurders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content