© getty images

Geen vuiltje aan de lucht

Stof is een hardnekkig goedje, maar dankzij nieuwe technologieën kan je het beter de baas. Op voorwaarde dat je al die snufjes juist gebruikt.

De hoeveelheid stof in huis verschilt volgens het seizoen, het weer en de omgeving. Maar niemand ontsnapt eraan. Het blijft een dagelijks gevecht met het alomtegenwoordige vuil. Hoe geraak je ervan verlost?

Het klinkt fatalistisch, maar de kans is groot dat de strijd tegen het stof nooit gestreden zal zijn. Tenzij er een revolutionaire wetenschappelijke of technische doorbraak komt, zullen je kinderen, je kleinkinderen en hun nakomelingen tegen de onvermoeibare vijand blijven vechten. Het beste wapen is nog altijd de stofzuiger. Is dat de reden waarom hij tegenwoordig zoveel verschillende vormen aanneemt?

Aan het werk!

Waarom je moe maken met een stofzuiger als een robot het op eigen houtje kan? Zelfs als je niet thuis bent? Sinds iRobot 22 jaar geleden de eerste Roomba lanceerde, heeft de technologie enorm veel vooruitgang geboekt. De robotstofzuiger is volwassen geworden, werkt efficiënt en krachtig, en past zich aan alle soorten vloeren aan: (vast)tapijt, parket, tegels… De mogelijkheden verschillen uiteraard van model tot model. Sommige robots kan je met je stem bevelen om een enkele of alle kamers schoon te maken, welke zones ze moeten vermijden (plekken met stroomsnoeren, met de drinkbak van de hond…) enzovoort. Meer en meer toestellen worden geleverd met een basisstation dat niet alleen de batterij van de robot oplaadt maar hem ook van alle haren, vuil en kruimels verlost en ze in een hermetisch gesloten zak samenperst. Het voordeel van deze technologie is dat je nooit in aanraking komt met het vuil. Twee van de beste modellen: Eufy Clean X8 Pro en iRobot Roomba J9+.

Een stofzuiger, of hij nu een snoer heeft of niet, is pas efficiënt als je hem correct gebruikt!

De robot 2.0 stofzuigt en dweilt

Sommige robots zijn zo slim dat ze extra tijd besteden aan de zones die ze het vuilst vinden. En het blijft niet bij stofzuigen: er zijn ook modellen die kunnen dweilen. Enkel harde vloeren natuurlijk, geen tapijten! Je hebt zelfs robots die automatisch de aard van de vloerbedekking herkennen en hun gedrag eraan aanpassen. De Dreame L20 Ultra, bijvoorbeeld, tilt zijn dweil een flinke centimeter op wanneer hij tapijt detecteert. Andere toppers in deze categorie zijn de Ecovacs Deebot X2 Combo, de iRobot Roomba Combo J9+ en de Roborock S8 Pro Ultra. Binnenkort krijgen ze concurrentie van de gloednieuwe Samsung Bespoke Jet Bot Combo, die met behulp van een flinke dosis artificiële intelligentie de vloeren stofzuigt, wast en vlekken wegstoomt. Een wereldpremière… maar het is nog niet duidelijk wanneer hij op de markt zal komen.

Efficiënt is hij zeker, maar toch is een robotstofzuiger niet ideaal voor alle woningen of alle toepassingen. Je zal dus bijna altijd een traditioneel model nodig hebben. Bijvoorbeeld voor de trap of voor de hoekjes. Ondanks hun gewicht of volume blijven de goede oude steel- en sledestofzuigers vaste waarden (aanraders: Dyson Cinetic BigBall of Rowenta Green Force Cyclonic Effitech+). Ook de snoerloze modellen zitten tegenwoordig in de lift, met uitschieters als de Dyson Gen5Detect of de originele en krachtige Philips Wet & Dry Serie 9000. Maar welke stofzuiger je ook kiest, met of zonder snoer, de resultaten zullen nooit bevredigend zijn als je hem (zoals de meeste mensen) niet juist gebruikt.

We stofzuigen verkeerd!

Tijdens het stofzuigen hebben we vaak de neiging om korte bewegingen naar voren en naar achteren te maken. Maar dat is blijkbaar niet de efficiëntste methode om een tapijt of vloer schoon te maken. Hoe moet het dan wel? Door in doorlopende rechte lijnen te werken. Dus van de achterste muur naar de voorste, zonder te stoppen, in dezelfde lijn. En dan weer in de omgekeerde richting: van de voorste naar de achterste muur. De volgende baan overlapt de eerste een klein beetje, en zo werk je verder tot heel de kamer klaar is. Daarna ga je op dezelfde manier van links naar rechts en van rechts naar links te werk. Dat kost natuurlijk wat meer tijd, maar het resultaat loont: je tapijt of vast vloerkleed wordt veel schoner en gaat langer mee.

Partner Content