Niet voor mijn leeftijd? Dat zie je van hier!

Vergeet mijn leeftijd... ik spring! Dat zou George Bush senior gezegd kunnen hebben toen hij zichzelf in juni op een parachutesprong trakteerde voor zijn 90ste verjaardag. Toch niet op die leeftijd! Daar dacht de recidivist (hij maakte al parachutesprongen op zijn 75ste, 80ste en 85ste verjaardag) anders over in de tweet die hij via zijn account @georgeHWBush postte. Ook al niets voor zijn #leeftijd!

In de reeks van dingen die niet-voor-je-leeftijd zijn: de marathon van New York, haarfijn onder de loep genomen door Franse onderzoekers. Eerste vaststelling: de voorbije 30 jaar is het aantal deelnemers ouder dan 40 aanzienlijk gestegen. Tweede vaststelling: de prestaties van de beste marathonlopers ouder dan 65 jaar en loopsters van boven de 45 jaar worden almaar beter, terwijl die van jongere lopers stagneren. De ouderdomsdeken van de meest recente marathon, in november 2013, was 89 jaar oud. Een leeftijd waarop de beroemde Fanja Singh (alias de tornado met de tulband) pas startte met lopen. En dat bleef deze voormalige Indische landbouwer die in Engeland woont tot zijn 102 jaar doen. Hij droeg de Olympische vlam tijdens de Olympische Spelen in Athene en Londen.

Uitzonderingen? Misschien wel. Maar vooral mensen die zich geen grenzen laten opdringen. Niet door de weldenkende samenleving die haar clichés niet graag ziet sneuvelen. Nog door zichzelf, want laten we eerlijk zijn: vaak gaan we zelf op de rem staan. Deze mensen staan symbool voor een evolutie. Vandaag verzorgen we onszelf, waardoor op hoge leeftijd zelfstandig en gezond zijn niet langer de uitzondering is. We weten intussen dat fysiek actief blijven alsook onze levensstijl en onze mentale gezondheid, een grotere impact hebben op het verouderen dan onze genen. Nieuwe projecten, nieuwe uitdagingen, breken met gewoonten,... geven onze neuronen een boost. Evenals ons lichaam.

Verliefd worden, een taal leren, terug naar de universiteit gaan, eindelijk dat rijbewijs behalen, een nieuwe sport ontdekken, je eigenwijs kleden, koning van het internet worden,... Ga ervoor! Niet voor mijn leeftijd? Dat zie je van hier...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content