© belga

Start van coronabarometer in code rood

Het Overlegcomité is het eens geraakt over de coronabarometer. Die moet de coronamaatregelen voor de evenementen met publiek, de vrijetijdsactiviteiten en de horeca voorspelbaarder maken, al blijft het beleid voorwerp van politieke appreciatie. Op vrijdag 28 januari treedt de barometer in voege in code rood.

De barometer werkt met drie kleurcodes: geel, oranje en rood. Die zijn op hun beurt gekoppeld aan een set maatregelen. Het zijn vooral de hospitalisaties en de bezetting op de afdelingen intensieve zorg die de fase bepalen.

Zo betekent code geel dat er minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag zijn en er minder dan 300 bedden bezet zijn op de IC-afdelingen, code rood houdt zeker 150 hospitalisaties en 500 IC-bedden in. Oranje zit daar ergens tussen. Naast epidemiologische cijfers spelen echter nog andere factoren mee. De trend van de cijfers bijvoorbeeld, maar ook de motivatie bij de bevolking en andere mentale aspecten. Het is het Overlegcomité dat telkens beslist in welke fase we zitten, rekening houdend met al die aspecten.

Geen automatische piloot

Ook op vlak van de maatregelen zelf houdt de politiek de touwtjes voor een stuk in handen. “De barometer zal geen automatische piloot zijn”, benadrukte premier Alexander De Croo vrijdagavond. “Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en ervoor moet zorgen dat de beslissingen transparanter zijn. Maar het zal het Overlegcomité zijn dat bepaalt welke de code er is, en welke maatregelen daarbij horen.”

De coronabarometer treedt volgende week vrijdag, op 28 janauri, in voege. Dat gebeurt in code rood, besliste het Overlegcomité. Dat betekent meteen dat een aantal binnenactiviteiten die tot nog toe verboden waren, weer kunnen. Het gaat onder meer om bowling-, snooker-, biljart- en dartszalen, pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken, subtropische zwembaden, casino’s en wedkantoren. Discotheken blijven wel dicht.

Daarnaast mogen evenementen met publiek, ook sportwedstrijden, mensen ontvangen afhankelijk van de capaciteit, boven op het maximumaantal van 200 mensen voor kleinere locaties. Grotere zalen mogen tot 70 procent van hun capaciteit vullen, als ze de luchtkwaliteit met ventilatie optimaal kunnen houden gaat het zelfs om 100 procent. In de horeca blijven de huidige regels van kracht, maar cafés en restaurants mogen wel een uurtje langer open blijven, tot middernacht. De barometer legt het sluitingsuur tussen 23 uur en 1 uur, het Overlegcomité koos de middenweg.

Mogelijke uitbreiding naar andere sectoren

De barometer is in de eerste plaats ontworpen voor drie sectoren. Het gaat om de publieksevenementen, de vrijetijdsactiviteiten en de horeca, drie sectoren die al langer om meer voorspelbaarheid vragen, iets waarvan premier De Croo naar eigen zeggen beseft dat het er niet altijd is geweest.

Dat betekent echter niet dat het instrument in de toekomst niet uitgebreid kan worden naar andere sectoren. Boven op de barometer werd bijvoorbeeld beslist om de regels rond telewerk en winkelen aan te houden.

Daarnaast is beslist om de geldigheid van het vaccinatiecertificaat voor volwassenen vanaf 1 maart te verbinden aan de boosterdosis, tenzij de basisvaccinatie minder dan vijf maanden geleden is.

Alleen het onderwijs en de sociale contacten in het privéleven blijven sowieso buiten het toepassingsgebied van de barometer. “Die zaken horen daar niet in thuis”, aldus de premier. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we het onderwijs niet moeten sluiten, en dat we niet moeten bepalen wat mensen thuis wel of niet mogen doen.”

De epidemische noodsituatie, die de pandemiewet activeert en zo ook de federale aanpak van de gezondheidscrisis, is verlengd tot en met 28 april.

Partner Content