© Getty Images/iStockphoto

Wat als je vogel zijn veren uittrekt

Verenpikken, zo noemt men deze pathologie die enkel voorkomt bij vogels die in gevangenschap opgroeien. De oorzaken zijn divers.

Trekt je vogel zich de veren uit het lijf, raadpleeg dan eerst je dierenarts want dit kan uiteenlopende organische oorzaken hebben: een onevenwichtig voedingspatroon, parasieten, virussen, ontstekingen, enz. Als elke medische oorzaak uitgesloten is, moet de oorzaak wellicht in het gedrag worden gezocht, wat ook het meest waarschijnlijk is. Het kan ook dat de oorzaak zowel medisch als psychologisch is. In ieder geval moet zo snel mogelijk een diagnose worden gesteld, zodat meteen met een behandeling kan worden gestart, voor dit verenpikken bij je vogel uitgroeit tot een hardnekkige gewoonte.

Verveling

De meest voorkomende psychologische oorzaak is ongetwijfeld verveling. Vooral papegaaien zijn daar erg gevoelig voor. Laat je papegaai dus niet te lang alleen, want het dier is op gezelschap gesteld. Je kan hem ook stimuleren met intelligente spelletjes die je in of buiten zijn kooi aanbrengt. Een kooi die trouwens zo ruim mogelijk moet zijn. Ook een dagelijkse douche of bad wordt door papegaaiachtigen erg gewaardeerd.

Stress

Net zoals bij mensen die op hun nagels bijten, kan ook stress aanleiding geven tot verenpikken. Spanning in huis, te veel lawaai, een baasje dat zelf onrustig is, een wijziging in de omgeving en een te kleine kooi zijn mogelijke oorzaken van stress. De gedragsbehandeling moet de oorzaak van die stress verminderen of wegnemen.

Gebrek aan slaap

Vogels hebben minstens 12 uur slaap nodig. Respecteer je hun 24-uursritme niet, dan kan dit hun metabolisme verstoren en eveneens aanleiding geven tot verenpikken. Bedek daarom vanaf zonsondergang de kooi met een ondoorzichtig doek en zorg voor een zo rustig mogelijke omgeving.

Partner Content