Anne Vanderdonckt

Wat als slapen een hobby was?

Anne Vanderdonckt
Anne Vanderdonckt Redactiedirecteur van Plus Magazine

“En wat is jouw hobby, Helena?” “Ik slaap.” Stilte. “Ja, ik slaap, iets anders doe ik niet, ik sport niet, ik kook niet, niets van dat alles, maar ik slaap graag.”

“En jij, Anne, wat is jouw hobby?” Deze eenvoudige vraag, gesteld om het gesprek gaande te houden aan een tafel met mensen die elkaar nauwelijks kennen, slaat me even uit mijn lood. Niet langer dan een kwart van een nanoseconde. “Ik teken.” Iedereen: “Aah!” Helemaal gelogen is het niet: een paar jaar terug, of net iets langer, volgde ik vol overgave les aan de tekenacademie, en ik heb navraag gedaan om de draad weer op te pikken (ik heb het telefoonnummer van de academie, ik heb een telefoon, het is nu enkel wachten tot een wind de goeie richting uitgaat en beide samenbrengt). Links van mij kijkt mijn stiefzoon me aan met ogen als schoteltjes: “Tekenen... Ik had me bijna verslikt!” “Zoiets heet storytelling, jongeman! Ik ging toch niet aan hun neus hangen dat ik bij het zien van een sportschool liever een blokje omloop, dat ik er ’s avonds van hou in mijn kasten te rommelen, dat ik diepvriesframbrozen eet terwijl ik naar een serie kijk, dat ik het beste en het meest waardeloze van het internet afschuim, of dat ik graag langs gevels slenter.” “Ze leest ontzettend veel”, voegt mijn man eraan toe. Da’s waar, ik ben altijd al verslaafd geweest aan lezen. Maar boeken, kranten, magazines, die horen zo bij wie ik ben, dat ik ze niet als een hobby beschouw. Want, een hobby, wat is dat? Het eerste wat er dat aarzelende kwart van een nanoseconde door mijn hoofd ging was: shit, ik doe niet aan sport zoals al die anderen die fitnessen of tennissen. Sinds de homo sapiens zijn dagen zittend doorbrengt, dringt sport (actief of passief) zich onbewust op als verplichte hobby nummer één.

Slapen een hobby? Jawel, slapen voor de lol van het slapen. Een hobby is immers iets wat je graag doet.

“En wat is jouw hobby, Helena?” “Ik slaap.” Stilte. “Ja, ik slaap, iets anders doe ik niet, ik sport niet, ik kook niet, niets van dat alles, maar ik slaap graag.” Helena vindt niet dat ze zich moet rechtvaardigen, legt niet uit dat ze elke avond laat werkt en heel wat verantwoordelijkheid draagt, dat haar werk haar leven is, dat ze daar niet over klaagt omdat het nu eenmaal zo is, maar dat ze, wanneer ze af en toe een zondagnamiddag voor zichzelf heeft, haar batterijen oplaadt. Niet door op een fiets te springen of aan yoga te doen, zoals de magazines voorschrijven waarvoor ze de tijd niet vindt om ze te lezen, maar door te slapen. Slapen, een hobby? Jawel, slapen voor de lol van het slapen, wegvluchten in een donzen cocon, zich laten meevoeren op watten dromen, wakker worden en zich languit uitrekken. Een hobby is wat je graag doet, gratis en voor niets, enkel en alleen voor jezelf. Slapen beantwoordt aan die definitie. De conclusie van een recent onderzoek van het British National Center for Social Research en Oxford Economics bij 8.000 Britse volwassenen gaat nog een stap verder: goed slapen is van levensbelang om je oprecht gelukkig te voelen. Slapen om gelukkig te zijn: ze moesten het dringend opnemen in het pantheon der hobby’s. En spreek er vooral over in gezelschap, als opener voor een boeiend gesprek.

Partner Content