3 x slapen in stijl
Aloude Feng Shui principes
Deze in alle opzichten lichte ruimte vervangt een bestaande slaapkamer. Ze werd door interieurarchitecte Tiene Laurent van bureau Zone Dertig volgens de principes van de 3.000 jaar oude Chinese Feng Shui filosofie ontworpen. “Feng Shui werkt echt”, zegt de ontwerpster, “en maakt het leven in alle opzichten serener. Ik heb kleuren gekozen die passen bij de geboortedatum en het profiel van de gebruikster: roomwit in combinatie met aardekleuren (onder meer de parketvloer). Het bed is geplaatst in de windrichting (zuidwest) en moet haar slaap optimaal maken. Vanuit het bed kan ze de deur zien (slapen met de rug naar de deur maakt volgens Feng Shui angstig).”
De horizontale lambrisering op de muren schept meer reliëf, geeft een geborgen gevoel en doet de kamer (4,5 x 4 m) groter lijken. Ze loopt door in de kleerkast, de wand achter het bed, het zitmeubel/nachttafeltje naast het bed, het vensterluik en de radiatorbekleding. In de achterwand is een dimbare tl-lamp ingewerkt. Hier geen gordijnen maar een luik dat het licht helemaal buiten sluit en in open stand extra veel licht binnenlaat. De verlichting bestaat uit eenvoudige lampions, samengebonden tot een tros.
Feelgood onder een schuin dak
Lambriseringen zijn duidelijk terug van weggeweest. “Ze maken een slaapkamer gezelliger. Achter het bed bieden ze ook het voordeel dat je niet direct met je hoofd tegen de muur ligt. Al kan je dat eveneens bereiken met een hoofdeinde”, legt interieurstyliste Nicky Goossens (www.nickygoossens.be) uit. Zij ontwierp deze feelgoodslaapkamer met één schuine muur. “Ik wou een geborgen en een warme sfeer scheppen in een wat landelijke stijl. En met een rustgevende kleurenharmonie.”
“Daarom koos ik voor een combinatie van zilverblauw met bords-de-la-Seine bruin. Ik vertrek altijd eerst van de kleuren van de stoffen (bedsprei, raamdecoratie...), omdat je gemakkelijker verf vindt die bij de stoffen past dan omgekeerd. De luxueuze bedsprei is op maat gemaakt, maar wie zoiets te zwaar vindt, kan eenzelfde effect bereiken met een loper over het voeteneinde.”
Het blauw keert terug in de lambrisering achter het bed, het bruin in het schuine muurgedeelte, de lambrisering van de zijmuren, de kussenslopen, de vloer en de eikenhouten lijsten met foto’s van de kinderen boven het bed. Een trendy accent is het antiekachtige bankje aan het voeteneinde.
Slaap- en badkamer in één
Twee kamers werden hier samengevoegd en zo ontstond één grote ruimte waarin de slaap- en de badkamer in elkaar overvloeien. De tussenwand vormt aan één kant het hoofdeinde van het bed. Aan de andere kant bevinden zich een badkuip en een zitbankje. De badkamerhoek telt verder nog een dubbele wastafel en twee spiegels. Een krachtige elektrische ventilatie voert de waterdampen af. Niet zichtbaar op de foto is de tegenoverliggende muur met kleine open haard en dressing.
“Er zijn voor- en tegenstanders van de trend om bad- en slaapkamer te integreren”, meent interieurarchitec-te Nathalie Delabye van het bureau Ensemble et Associés. Zij ontwierp deze kamer samen met haar collega Sandrine Van Eldom. “De bewoners vroegen ons om van hun slaapkamer een ruime en gezellige leefkamer te maken. Ze wilden zich niet langer opgesloten voelen in een kleine badkamer. Ze investeerden ook in een luxueus bed met een boxspring. Om de intieme gezelligheid nog te vergroten, kozen we voor chocoladekleurig gebeitst eikenhout. Dat keert terug in de parketvloer, de nachttafels, het bedframe, de tussenwand, de badkuipbekleding en het wastafelmeubel.”
Ludo Hugaerts
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier