5 must sees

1 Gedroomd filmdecor

Komt het door het koele klimaat? Zijn het de 43 heuvels waarop de stad is gebouwd? De charmante steile steegjes? Of is het de nevel die doorgaans rond de Golden Gate zweeft, die immense brug in rood metaal waarachter de oceaan zich uitstrekt? Hoe dan ook, sinds 1920 vormt San Francisco al het decor voor ontelbare films. Uiteraard herinnert u zich Escape from Alcatraz (1979) van Don Siegel met Clint Eastwood. Of Bullit (1969) van Peter Yates met de beroemde achtervolgingsscène waarin Steve McQueen met zijn Ford Mustang door de straten van de stad scheurt. En in Vertigo van Hitchcock (1958) springt Kim Novak vlak bij de Golden Gate Bridge in het water.

2 Alcatraz

De beroemdste strafinrichting van de Verenigde Staten en dé toeristische trekpleister van de stad, Alcatraz, ligt op een rots midden in de baai, op amper 2 km van de kustlijn. Toch zijn slechts vijf gevangenen er ooit in geslaagd om te ontsnappen. Wie zich op de rots bevindt, hoort in de verte het geroezemoes van de stad. Als de wind goed zat, konden de gevangenen op sommige avonden zelfs muziek horen. De gevangenis ging dicht in 1963. Hier waart nog de geest van Al Capone in een perfect geslaagde enscenering. Via een audiogids vertellen bewakers en gedetineerden over de opstanden van weleer.

Tickets via www.alcatrazcruises.com.

3 Cabelcars

De kabeltrams zijn het symbool van de stad en als enig bouwwerk door de federale overheid erkend als rijdend nationaal erfgoed. Toch zijn ze vooral een toeristische attractie. De inwoners van San Francisco laten ze links liggen omdat ze slechts een klein deel van de stad bedienen, erg traag zijn en toch wel prijzig uitvallen voor dagdagelijks gebruik. Van de drie routes zijn Powell-Hyde en Powell-Mason het leukst om te rijden: ze beginnen en eindigen op een grote draaischijf omdat de trams niet geschikt zijn om in twee richtingen bediend te worden.

4 Chinatown

Chinatown San Francisco is de oudste Chinese wijk van Noord-Amerika en na Chinatown New York ook de grootste. Ze ligt in het hart van de stad. Imposante draken bewaken de ingang van Chinatown en versieren de zuilen. Vandaag telt de pittoreske buurt – waar het zalig flaneren is – meer dan 150.000 inwoners.

5 Pier 39

Door de vele eethuizen en winkels heeft het oude visserskwartier veel aan authenticiteit ingeboet. Al liggen er nog altijd enkele prachtige oude boten. Tal van fietsverhuurders bieden u de kans om de Golden Gate over te steken met de fiets en terug te keren met de ferry. En op de vlonders voor Pier 39 huist sinds het begin van de jaren 90 een immense kolonie onverstoorbare zeeleeuwen!

Info: www.pier39.com

Yetty Hagendorf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content