8 tips voor een trendyinterieur

Bent u uitgekeken op de inrichting van uw huis? Vindt u ze te saai, te braaf, te ouderwets? Of bent u op zoek naar originele ideeën voor een grondige verjongingskuur? Wij zetten hier de nieuwe interieurtrends om in 8 praktische tips. Nog meer inspiratie kunt u bijeensprokkelen op de grote designevenementen die in de loop van de maand oktober in het hele land plaatsvinden.

1. Uw eigen zit- of bedeiland

Is de canapé aan vervanging toe? Ontwerpers van designmeubelen vervangen hem door een flexibel ziteiland. Het gaat om losse onderdelen die vroeger als een apart meubel golden (hoekzitbank, chaise longue, relaxstoel, poef,...) en die we naar eigen smaak samenvoegen tot een comfortabel geheel. Met brede en lange zittingen, verstelbare rug- en armleuningen en luxueuze extra’s. Ook ons bed wordt zo’n eiland.

Foto 1 links: Door de rugleuning op een verrassende manier te plaatsen, is dit bed een rusteiland geworden (model DS114 van De Sede, vanaf euro 7555).

Foto 1 onder: Op de jongste meubelbeurs van Milaan pakte de Italiaanse designfabrikant Zanotta uit met dit superluxueuze Domino-ziteiland (in België onder meer verdeeld via ’t Casteelken, prijs vanaf euro 6920 zonder de sierkussens).

2. Onzichtbare schakelaars

Het zijn de details die het verschil maken. De nieuwe generatie stopcontacten en wandschakelaars zijn niet alleen strak en mooi ontworpen, ze verdwijnen zo goed als onzichtbaar in de muur.

Foto 2: Op Interieur 2008 zijn de (bijna) onzichtbare Mysterious-schakelaars van Niko te zien. Alleen een warme witte gloed verraadt hun aanwezigheid (euro 95,96 excl. btw en inbouwsysteem).

3. Kwistig met verf en behang

Verf blijft een prima oplossing om de kamer een jonge look te geven. Zeker als u het aandurft te spelen met kleuren. Ook behang is helemaal terug!

Foto 3: Het Twilightbehang van Eijffinger met Victoriaanse bloemmotieven ( euro 28,95 voor een rol).

4. Laptopmeubels

Een laptop vraagt veel minder plaats dan een vaste computer met een scherm. Meer en meer ontwerpers bedenken nu discrete laptopmeubeltjes: een zetel met een laptoparm, een klein, opklapbaar werkblad aan een kast, een laptopkussen, een laptoptafeltje enz.

Foto 4 links: Wie in deze fauteuil van Jori op zijn draagbare computer wil werken, klikt één van de armleuningen in horizontale stand. Zo ontstaat een werkblad (model Chillap, euro 2304).

Foto 4 rechts: Iets meer bescheiden maar even design, is dit laptoptafeltje om te computeren vanuit de zetel (model Dave bij Ikea, euro 19,95).

5. Decoratievebijverwarming

In hedendaagse interieurs is de hoofdverwarming bijna of helemaal onzichtbaar geworden. Tegelijk worden houtkachels en open haarden echte blikvan- gers door hun ongewone vorm. Ze hangen vrij in de ruimte, lijken op een grote buis of zijn richtbaar naar de plaats waar we zitten. Het resultaat: een jonger interieur én een besparing op uw hoofdverwarming (alle modellen beschikken tegenwoordig over een of andere vorm van warmterecuperatie).

Foto 5: Deze periscoopachtige open haard heeft een opening van 41 cm en kan draaien. Het rookkanaal wordt op maat gemaakt (model Renzofocus van Focus: ongeveer euro 14.470 voor de vaste en euro 15.950 voor de draaibare versie).

6. Creatieve vloerbekleding

De nieuwe laminaatcollecties bieden allerlei kleuren en motieven die onder hoge druk op de planken zijn aangebracht. Ze zijn ook interessant om een kleuraccent in een kamer te brengen. Voor de badkamer zijn vloeibare tegels van gewapend glas de allernieuwste hype. Tussen de glaslagen zijn kleurvloeistoffen aangebracht: telkens wanneer u erop stapt, verschijnt een ander vlekkenpatroon.

Foto 6: Enkele ‘vloeibare’ tegels in de badkamer zorgen voor een verrassend effect. Gezien bij Veronove ( euro 350 per tegel van 50 x 50 cm).

7. Wit schept licht

Witte onderdelen scheppen licht. Het effect is soms verbluffend. Mooi meegenomen dat tal van designcollecties terugkeren naar hagelwit gelakte kasten, tafeltjes, sofa’s en zetelbekledingen.

Foto 7: De S-tafel (ook verkrijgbaar met een glazen blad) en de Melody-boekenkast van MDF Italia (invoerder in België: Eurobizz, euro 3301 voor de tafel met een diameter van 156 cm, euro 1566 voor de boekenkast).

8. Eén veelzijdige kast

In de loop der jaren koopt een mens meerdere kasten en kastjes, rekken en misschien een dressoir. Als u een radicale vernieuwing wilt doorvoeren, kunt u al deze kasten vervangen door één luxueuze, multifunctionele kast die een hele wand vult. Ze bestaat uit modules die u geheel naar eigen behoeften kunt samenstellen.

Foto 8: Multifunctionele kasten bestaan uit modules die u zelf bijeenkiest. Het luxueuze model op de foto is samenge-steld uit witgelakte, hogere en lagere elementen en een gordijn van ledlampjes (Purion van Hülsta: ongeveer euro 20.500 voor het model op de foto). n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content