Alledaagsheid

Sommige boeken bestrijken een heel leven, andere een dag. Dat kan een heel speciale dag zijn of net niet. Want in het alledaagse schuilt een bijzondere schoonheid.

DE STROOM VAN DE TIJD

“Als ooit iemand het verhaal van mijn leven vertelt, zal deze dag vergeten worden. Hij zal niet worden gemist. Terwijl hij een van de gelukkigste van mijn leven was.” Het is een gedachte uit een boek van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa. Zijn landgenoot Sander Kollaard won dit jaar de Libris Literatuurprijs met Uit het leven van een hond. Of liever, dat van zijn baasje. En niet zijn hele leven, maar een doodgewone zaterdag. Al is er wel een nieuwe ontmoeting die een zekere belofte inhoudt. Dat zijn hond niet lang meer heeft, doet Henk stilstaan bij onze sterfelijkheid. We volgen wat hij doet en vooral denkt. Zoals “over hoe ons leven in de stroom van de tijd wordt gegooid op het moment dat onze ouders verhalen beginnen te vertellen”. Een boek om te lezen en te herlezen.

Alledaagsheid

UIT HET LEVEN VAN EEN HOND – SANDER KOLLAARD

VAN OORSCHOT – 20 EURO – ISBN 9789028291089

CONTROLEVERLIES

Een heel andere zaterdag beleeft neurochirurg Henry Perowne. Voor het hoofdpersonage van Ian McEwans Zaterdag begint de dag nochtans als alle andere zaterdagen. Of toch ook weer niet, want je ziet niet elke week door je raam een vliegtuig neerstorten. Maar zoals altijd doet Henry boodschappen, gaat hij squashen en bezoekt hij zijn moeder. Bij een banale aanrijding komt hij in conflict met de louche figuur Baxter, die hij later in het verhaal opnieuw ontmoet. En hoe. McEwan is een meester in het langzaam opbouwen van spanning, met oog voor een schijnbaar toevallig detail. Na deze dag weet Henry Perowne, die gewoon is om alles onder controle te hebben, wat het is als dat niet zo is.

Alledaagsheid

ZATERDAG – IAN MCEWAN

DE HARMONIE – 12,50 EURO – ISBN 9789076174853

ALLEDAAGSE KWAADHEID

Terwijl Sander Kollaard de dag ziet als het voorbijgaan van de tijd, klapt de tijd bij Lisa Appignanesi in elkaar als haar man overlijdt. Haar autobiografisch verhaal begint zo: “Dit boek gaat over geestestoestanden die ergens tussen gediagnosticeerde waanzin en het dagelijks leven in hangen”. Ze deelt het op in Rouw, Verlies en Liefde. Woede krijgt geen eigen hoofdstuk, maar ze ontleedt dit gevoel wel en haalt daar oude filosofen en haar eigen vader en kleinzoon bij. Bij die laatste lokt de eerste ontmoeting met zijn nieuwe broertje een existentiële kwaadheid uit. “Zolang de baby er is, wil hij niet dat het vandaag, morgen, overmorgen of de dag daarna is. Hij is maar twee, maar zit al verstrikt in een doodgewone gebeurtenis. Alledaagse waanzin neemt dit getroebleerde jongetje over.”

ALLEDAAGSE WAANZIN – LISA APPIGNANESI

DE BEZIGE BIJ – 23,99 EURO – ISBN 9789403138800

Lezerscommunity LangZullenWe-Lezen maakt een podcast over literaire debutanten. Te beluisteren op Radio 1 en via langzullenwelezen.be

Literaire debutanten

Lezerscommunity LangZullenWe-Lezen maakt een podcast over literaire debutanten. Te beluisteren op Radio 1 en via langzullenwelezen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content