© ISTOCK

Als ik weg ben, maakt mijn hond alles stuk!

Net als jullie, houden wij van dieren. En dus zijn we elke maand kwistig met opvoedtips, verwentrucs en verzorgingsweetjes.

Zolang je thuis bent, is je hond poeslief. Maar zodra je de deur uit bent, maakt hij alles stuk. Hoe komt dat toch?

Je hond heeft wellicht last van verlatingsangst, een gedragsstoornis waardoor hij moeilijk of niet alleen kan zijn. Telkens als je weggaat, denkt je trouwe viervoeter dat je hem achterlaat... zowat het ergste wat een hond kan overkomen! Helemaal alleen en verteerd door angst om door zijn favoriete sociale groep te worden verstoten, zonder dat hij begrijpt waarom, begint hij als uitlaatklep voor die onmacht alles te vernielen. Denk dus vooral niet dat je hond dit doet uit wraak omdat je hem alleen achterlaat! Honden kennen geen wraakgevoelens.

Een hond die uit verlatingsangst destructief gedrag vertoont, richt zijn agressie meestal op die dingen die hem verhinderen naar zijn baasje toe te gaan, zoals ramen en deuren, of op voorwerpen die hem het gevoel geven dicht bij zijn baasje te zijn omdat ze zijn geur dragen (gsm, boek, bril, zetel,...).

Verlatingsangst kan je gelukkig makkelijk aanpakken! Begin met je hond 15 tot 20 minuten volkomen te negeren voordat je hem alleen laat, al overgangsperiode tussen je aanen afwezigheid. Negeer hem vervolgens ook als je thuiskomt, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan omdat hij tegen je aan springt, jankt, ongeduldig en enthousiast om je heen draait uit vreugde dat zijn baasje terug is. Zo leert je hond zijn emoties onder controle te houden en vlotter te aanvaarden dat je een tijdje weg bent. Met deze tips kan je al mooie resultaten boeken, maar soms is het toch nodig om met je hond naar een gedragstherapeut te gaan.

OLIVIA VAN DE PUTTE

Partner Content