Armand Pien: (in zijn laatste interview) “Ik ben altijd mezelf gebleven”

Het toeval heeft gewild dat Plus Magazine het laatste blad was dat met Armand Pien, wijlen Armand Pien, heeft gesproken. Plus-reporter Ludo Hugaerts belde hem nauwelijks drie dagen vóór zijn overlijden op om hem te melden dat u hem had uitgekozen tot de meest geliefde tv-persoonlijkheid van de afgelopen vijftig jaar. Niets in zijn stem liet vermoeden dat hij vermoeid of ziek was. Hij reageerde blij en dankbaar en sprak met dezelfde, ondeugende stem die we zo goed kennen.

Plus Magazine: Hoe verklaart u zelf uw blijvende populariteit?

Armand Pien: Van uw top-tienlijstje ben ik de enige die het al vijftig jaar ononderbroken volhoud! Nummer twee, Tony Corsari was indertijd veel populairder dan ik, maar hij is er al in de jaren zestig mee gestopt. Ik ben in zekere zin een unicum. Ik was al weerman in de allereerste uitzending van de Vlaamse televisie. In de loop van al die jaren heb ik ook altijd maar korte vakanties genomen. Zo leek het alsof ik er altijd was! En vandaag heb ik op weekdagen nog altijd een weerpraatje op Radio 2 Oost-Vlaanderen. Ik noem mezelf wel eens de weerman van de Middeleeuwen.

Wat waren voor u de beste jaren?

Pien: Uiteraard de jaren toen ik de enige televisie-weerman in Vlaanderen was. De concurrentie is er pas gekomen na 31 jaar ‘monopolie’. Ik heb ooit kijkcijfers van 2 miljoen en méér gehaald, dat is nu ondenkbaar. Mijn populariteit had natuurlijk ook te maken met het feit dat ik sprak over hét dagelijkse gespreksonderwerp van iedereen: het weer. Ga het maar na in uw omgeving: over het weer zullen mensen eerder spontaan beginnen te praten dan over voetbal of politiek!

Bent u veel veranderd in die vijftig jaar?

Pien: Nauwelijks. De wetenschap heeft enorme sprongen gemaakt, de weerkunde kreeg prachtige nieuwe instrumenten, maar ik ben altijd gebleven zoals ik was. Ik heb ook altijd goed kunnen relativeren. Wanneer ik compleet fout zat, was ik de eerste om dat toe te geven.

Waar bent u zelf het meest trots op?

Pien: Op het feit dat ik Vlaanderen heb laten meeleven met belangrijke evenementen zoals de maanlanding en de ontwikkelingen van de ruimtevaart en de sterrenkunde. Dat ik een beetje Jongens & Wetenschap avant la lettre deed om mensen warm te maken voor de amateur-sterrenkunde. En nog het meest trots ben ik op het feit dat ik bij mijn pensioen ineens door vijf mensen vervangen werd!”

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content