Artistieke invasie in Oostende

Ben je tijdens de paasvakantie in Oostende? Dan kan je bij een frisse lentewandeling ook aan cultuur doen. De badstad wordt de thuishaven van het kunstenfestival The Crystal Ship.

Het evenement biedt je de gelegenheid op 25 openbare plekken in de stad een werk van een gerenommeerd hedendaags kunstenaar uit binnen- of buitenland te ontdekken.

Traditie van de Vlaamse meesters

Het kan om indrukwekkende sculpturen of reusachtige muurschilderingen op gevels van appartementsgebouwen gaan, legt curator Bjorn Van Poucke uit. “De bedoeling is opnieuw aan te sluiten bij de traditie van de Vlaamse meesters. Wij hebben dan ook kunstenaars geselecteerd die echt goed kunnen tekenen of schilderen, die als het ware een ambacht beheersen. Daarmee willen we een beetje een tegengewicht bieden voor de conceptuele kunst die de laatste jaren een enorme opgang heeft gemaakt. We hebben met onze selectie werkelijk de wereldtop naar Oostende kunnen halen.” Onder andere de artiesten Faith47 (Zuid-Afrika), Jaz (Argentinië), Ella & Pitr (Frankrijk) en Robert Montgomery (GB) nemen deel. Uit eigen land zijn er werken te zien van Steve Locatelli, Smates en Disorderline.

Een van de highlights wordt zeker onze hommage aan de bekende Oostendse kunstenaar James Ensor, aldus de curator. “In het hart van de stad komt een muurschildering geïnspireerd door Ensor. Het is de Argentijn Jaz, die zich vaak laat beïnvloeden door oude meesters, die ze mag maken. Daarnaast realiseren vier kunstenaars honderden kleine artistieke creaties in diverse wijken van de stad. Het resultaat is dat er haast geen enkele straat in Oostende zonder kunst zal zijn. En da’s natuurlijk wel erg fijn.” Oostendenaars kunnen trouwens hun gevel ter beschikking stellen.

Kristallen schip

Tijdens de paasvakantie – van 26 maart tot 10 april – zie je de artiesten aan het werk. Op 10 april moet alles klaar zijn en wordt de kunstenaarsroute ingewijd. De werken blijven in de stad. Over twee jaar, wanneer het festival opnieuw plaatsvindt, komen er gewoon 25 nieuwe bij. Wellicht zullen de eerste realisaties na vier jaar aan vervanging toe zijn. Want de vochtige en zoute Oostendse zeelucht zal onvermijdelijk zijn tol eisen.

Waarom The Crystal Ship, een kristallen schip? “Dat komt alleen in onze verbeelding voor”, verduidelijkt Van Poucke. “Het is een metafoor voor onze fantasie. En dat is natuurlijk waar het bij kunst om draait.”

The Crystal Ship. Van 26/3 tot 10/4 in opbouw in Oostende. Daarna permanent in het straatbeeld. Gratis. www.visitoostende.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content