België herontdekken in 8 uitstapjes

Op twee wielen? Of liever wandelen? Cityfreak of veeleer plattelandsfan? Met deze acht originele wandel- en fietstochten geniet je volop van de buitenlucht en ontdek je verrassende plekken in eigen land!

Famenne Tussen de megalieten

Als je deze historische themafietsroute narijdt, ontdek je niet alleen Hotton en zijn grotten, maar ook de geheimzinnige, prehistorische megalieten die verspreid staan en liggen in het platteland rond Ny en Wéris, twee van de mooiste dorpen van Wallonië. Aan deze menhirs en dolmens zijn talloze legenden verbonden. Stop en bewonder het Duivelsbed en de Hoefafdruk van het Ros Beiaard in Wéris. Hun geschiedenis wordt verteld in het Maison des Mégalithes. Nog een attractie is het centrum voor rivierinterpretatie Riveo in Hotton: via aquariums, tuinen (1500 m²) en didactische ruimtes leer je de verborgen kantjes van de Ourthe kennen.

Vertrek en aankomst. Het Syndicat d’Initiative, rue Haute 4 in Hotton.

Parcours. 22,7 km, in te korten tot 16,3 km of 8 km, geen noemenswaardig lastige route.

Info. Het roadbook van de themafietsroute Les mégalithes is gratis online beschikbaar. Of je kan het downloaden op je gps via www.famenne-a-velo.be. De papieren versie (€ 5) is verkrijgbaar bij het Syndicat d’Initiative van Hotton en bij de vzw Pays de Famenne, rue Saint-Laurent 14, 6900 Marche-en-Famenne.

Luik Op de hellingen van de Citadel

Meer dan 60 monumenten en vijf beschermde sites zijn er op de hellingen van de Citadel van Luik, waar de geschiedenis van de Vurige Stede tastbaar wordt. De helling van de belangrijkste heuvel ligt al sinds de 13de eeuw binnen de wallen van de stad. Hier vind je de beroemde trappen van de Montagne de Bueren en panoramische zichten op de benedenstad. Toch is een wandeling ook een manier om een intiem stukje Luik te ontdekken. Eerst door de gordijnen van de rijhuizen gluren en dan via een doolhof van binnentuintjes, trappen en steegjes de rust van de bossen en de terrassen bereiken, van waar je de daken van de stad bijna kunt aanraken.

Vertrek en aankomst. De wandeling La ville de haut en bas vertrekt aan het Parc Saint-Léonard en eindigt in de rue Hors-Château.

Parcours. 1.45 uur.

Info. Een kaart van de Coteaux de la Citadelle (€ 0,50) is verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Luik, place Saint-Lambert 35. Je kan ze ook downloaden via de website www.liege.be

Belangrijk. Het wandelpad is enkel toegankelijk van 9 tot 18 uur (november tot maart: 9 tot 17 uur).

Mechelen In het wiel van Eddy Merckx

De Vaartland-fietslus is een aanrader voor alle bewonderaars van de grote Eddy en van het Belgische wielrennen. Op deze tocht van 48 km door waterrijk Vlaams-Brabant ontdek je het erfgoed van de wielersport. Je fietst langs het sportmuseum Sportimonium, langs de oevers van drie rivieren – de Dijle, de Nete en de Rupel – en over het Hombeeks plateau. Het voelt aan alsof je terugkeert naar de goede tijd toen het professionele wielrennen nog geen zaak van groot geld was. Onderweg kan je het fietsen combineren met een kwis en een interactief spel die door het Sportimonium werden uitgewerkt, met onder meer de ongelooflijke carrière van de Kannibaal als rode draad.

Vertrek en aankomst. De lus loopt via de knooppunten en kan overal beginnen. Toch start je best met een bezoek aan het Sportimonium, Trianondreef 19, 1981 Hofstade-Zemst.

Parcours. 48 km, in te korten tot 42,5 km of 25,6 km.

Info. Een roadbook van de Fietslus Vaartland (€ 2) is te krijgen bij de Toeristische dienst van Mechelen en in het Sportimonium (toegang + kwis en tabletspel voor twee personen: € 10, 65+ € 8). De routekaart kan je ook downloaden op www.inhetwielvaneddymerckx.be. Via de QR-codes langs de route ontdek je tal van belevingspunten.

Langs de Schelde Van kasteel naar kasteel

In de 19de eeuw lieten rijke Gentse industriebaronnen fraaie landgoederen en pronkkasteeltjes bouwen langs de Schelde ten oosten van Gent. De meeste van deze soms merkwaardige bouwsels kan je ontdekken door de Kastelenroute na te rijden. Deze fietslus kronkelt door parken en langs lommerrijke jaagpaden en voert ook door de Kalkense Meersen, een natuurgebied van 800 ha. De mooiste parel onderweg is zonder twijfel het Kasteel van Laarne, dat teruggaat tot de 12de eeuw en bezocht kan worden.

Vertrek en aankomst. Het gemeentehuis van Destelbergen, Dendermondsesteenweg 430, 9070 Destelbergen.

Parcours. 48 km, kan worden opgesplitst in twee delen: 35 km en 13 km.

Info. Toeristisch Informatiepunt Destelbergen, Dendermondsesteenweg 420, 9070 Destelbergen en www.destelbergen.be. De routekaart is ook online (€ 2) of in gps-formaat beschikbaar via www.tov.be/nl/kastelenroute.

Tongeren Oudste stad van ’t land

Samen met Aarlen behoort Tongeren tot de oudste steden van België. De eerste vermeldingen van Atuatuca Tungrorum dateren al van de eerste eeuw voor Christus. Het bewogen verleden, van de oudheid over de middeleeuwen tot vandaag, heeft in de stad tal van sporen, artistieke schatten en monumentaal erfgoed achtergelaten. De Mijlpaalroute is dan ook een wandeling door bijna 21 eeuwen geschiedenis. Ze bestaat uit drie wandelingen die op elkaar aansluiten. Zo krijg je de kans het historische stadscentrum en de stadsrand te verkennen en zelfs aan te knopen bij de erfgoedwandeling Verborgen Moois Beukenberg van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Vertrek en aankomst. De voornaamste wandeling – bewegwijzerd met rode stapstenen en de letter M – begint en eindigt aan de toeristische dienst van Tongeren. Verschillende andere vertrek- en aankomstplaatsen zijn mogelijk.

Parcours. Wisselend, de basislus is ongeveer 5 km lang.

Info. De brochure met de Mijlpaalroute kost € 5 en is verkrijgbaar bij de dienst voor toerisme, Via Julianus 5, 3700 Tongeren. Zie ook www.tongeren.be/Toerisme.

Villers-la-ville De spoken van de abdij

Een rustige wandeltocht brengt je vanaf Villers-la-Ville naar de oevers van de Thyle, een charmant riviertje dat door Waals-Brabant meandert. Het pad volgt de loop van de Thyle en van de Ry Sainte-Gertrude, een zijriviertje. Je wandelt door bossen, dalen en over akkers en komt uiteindelijk uit bij de spookachtige en majestueuze ruïnes van de beroemde abdij van Villers.

Vertrek en aankomst. Abdij van Villers-la-Ville, rue de l’Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville.

Parcours. 14 km

Info. De kaart van de wandelroute Villers-la-Ville: la Thyle et son affluent, le Ry Sainte-Gertrude is gratis te downloaden via de website van het Maison du Tourisme du Pays de Villers: www.paysdevillers-tourisme.be (enkel in het Frans).

Belangrijk. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

Picardisch Wallonië Door berg en dal

Ten zuiden van de taalgrens en van de Vlaamse Ardennen strekt zich het Pays des Collines uit: een glooiend landschap vol bosjes, dalletjes en omheinde akkers. Deze streek in het noorden van Picardisch Wallonië behield zijn landelijke karakter – hier geen industrialisatie – en vormt vandaag een natuurpark. Vanop het Ravel-fietspad volgen de bucolische vergezichten elkaar op. Voor een verfrissende pauze kan je halt houden aan de Brasserie des Légendes, aan het Huis van de Geneeskrachtige Planten in Vloesberg of nog aan het Ecomuseum van Lahamaide. Het parcours is grotendeels vlak, maar wordt wel steiler bij het binnenrijden van het natuurpark. Wie niets op heeft met hellingen is dus gewaarschuwd.

Vertrek en aankomst. Maison du Pays des Collines, rue des Grands Prés, 7890 Ellezelles.

Parcours. 23 km.

Info. Een beschrijving van de fietstocht A vélo sur le Ravel des collines is gratis beschikbaar op de website www.wapinature.be. Een kaart van het volledige knooppunten-fietsnetwerk van de streek kost € 7 en is te vinden bij de lokale toeristische diensten.

De Westhoek Villa’s in de duinen

De Dumontwijk in De Panne ontstond op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw onder impuls van architect Albert Dumont. Het was zijn zoon, Alexis Dumont, die het uitzonderlijke inrichtingsplan van deze wijk uittekende: landelijke villa’s die de glooiing van de duinen volgen en het bestaande kustlandschap in zijn waarde laten. De meeste panden zijn gebouwd in een zeer conventionele cottagestijl, maar enkele staaltjes van gedurfde en meer moderne architectuur ontbreken evenmin. Het geheel steekt zeer gunstig af tegen de lange rijen hoogbouw elders aan onze kustlijn. Sinds eind maart kan je deze architecturale pareltjes ontdekken door de vernieuwde Erfgoedwandeling na te lopen.

Vertrek en aankomst. Toerisme De Panne, Zeelaan 21, 058 42 18 18, http://toerisme.depanne.be

Parcours. 4,3 km

Info. De beschrijving van de Erfgoedwandeling kost € 2 en is verkrijgbaar bij de toeristische dienst van De Panne.

NICOLAS EVRARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content