De wikkeljurk is het handelsmerk van Diane von Fürstenberg en vormt de rode draad van de tentoonstelling. © diane-von-furstenberg-archives.

Belgisch mode-icoon

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de iconische wikkeljurk, wijdt het Mode en Kant Museum een tentoonstelling aan ontwerpster Diane von Fürstenberg (76). “Het is geen retrospectieve, maar eerder een vrije benadering van haar werk”, klinkt het.

De wikkeljurk is het handelsmerk van von Fürstenberg en vormt de rode draad van de tentoonstelling. Er worden zo’n 50 modellen van de jurk getoond en aan de hand van kleuren en prints wordt de taal van de ontwerpster geanalyseerd. De wikkeljurk staat voor de ongedwongenheid, het zelfvertrouwen en de vrijheid van de vrouw en was een instant succes. Hij kwam voor het eerst op de markt in 1973. Twee jaar later, in 1975, waren er al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Het bezorgde Diane von Fürstenberg, die intussen in New York woont, internationale erkenning en gaf de ontwerpster een stem in het debat rond vrouwenrechten.

Diane von Fürstenberg. Woman before Fashion. Tot 7/1/24 in Mode en Kant Museum, Brussel. modeenkantmuseum.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content