Ben ik te laat om de huurprijs te indexeren?

Ik verhuur sinds zowat een jaar een appartement. Ik zou de huurprijs willen indexeren. Nu las ik ergens dat dit begin januari moet gebeuren. Ben ik dan te laat? En stel dat het wel nog kan, hoe moet ik dan te werk gaan?

Als je een woning of appartement verhuurt waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, dan mag je de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de index. Hierbij moet je kijken naar de evolutie van de gezondheidsindex. Je mag deze indexering zelfs toepassen als dat niet in het huurcontract voorzien is. Weet ook dat je in het huurcontract de indexaanpassing kan uitsluiten. Zo’n bepaling is perfect geldig. Is je huurpand gelegen in het Waalse gewest, dan is een indexaanpassing niet mogelijk als je naliet om het huurcontract te laten registreren.

Je mag maar één keer per jaar een indexaanpassing doorvoeren, meer bepaald op de dag dat de huurovereenkomst in werking is getreden. Dus niet op de dag dat het contract werd ondertekend. Het is dus niet zo dat elk huurcontract in januari moet worden geïndexeerd. De wet heeft ook de formule waarmee je de indexering moet berekenen vastgelegd. Maar het is eenvoudiger om de nieuwe huurprijs online te berekenen via de gratis tool die de overheid ter beschikking stelt: huurcalculator. statbel.fgov.be/NI/indicators/cpi/rent_nl.asp

De indexering gebeurt niet automatisch. Officieel moet de partij die er belang bij heeft de indexaanpassing vragen aan de andere partij. In de praktijk heb jij als verhuurder meestal belang bij de indexering, tenzij de index in de loop van het jaar een negatief verloop kent. Ben je de indexaanpassing vergeten vragen, dan kan je dat niet zomaar onbeperkt rechtzetten: je mag maar drie maand in de tijd teruggaan. Voor de toekomst kan je wel onbeperkt een huurprijs vragen die is aangepast aan de index.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content