Bescherm uw gegevens

Als u niet regelmatig een back-up van uw gegevens maakt, kan een computercrash u alles doen verliezen. Hoe voorkomt u dat?

Vooreerst dit: back-ups maakt u alleen van wat u echt nodig hebt: foto’s, teksten, e-mail. Als u Outlook gebruikt, gaat u als volgt te werk: u gaat op de vaste schijf op zoek naar het bestand Outlook.PST, dat al uw berichten bevat. Dat vindt u via de volgende tussen-stations: Start/Computer/vaste schijf/ Documents and Settings en vervolgens de map met uw naam. Klik verder naar Local Settings/Application data/ Microsoft/Outlook... Oef!

Meer back-ups hoeft u niet te maken. Als uw computer stuk gaat of gestolen wordt, is het immers praktischer dat u de software met behulp van de oorspronkelijke cd’s installeert. Dat zal de nieuwe machine stabieler maken. Wilt u toch dat de nieuwe pc volledig identiek is aan de oude, dan gebruikt u speciale software die een kopie van het besturingssysteem en van alle toepassingen maakt, zoals Norton Save & Restore 2.0 (euro40) of Acronis True Image.

Verhuis uw back-up!

Maak de back-up altijd op een extern apparaat en bewaar dat ver uit de buurt van de pc. Bij brand of diefstal zou een back-up op een interne schijf immers mee verloren gaan. Voor foto’s en video’s hebt u wel een externe vaste schijf van 500 Gb nodig, met back-upsoftware (euro120).

Een vaste schijf

Een externe vaste schijf heeft de beste verhouding kwaliteit/prijs. Geef de voorkeur aan een snel model (7200 rpm). Afhankelijk van de poorten waarover uw pc beschikt, kunt u de schijf aansluiten op een USB 2.0-poort (480 Mbit/sec) of (beter) een FireWire-poort van 800 Mbit/sec (tot 3200 Mbit/s). Nieuwere pc’s hebben zelfs een e-Sata-verbinding die even snel is als een interne vaste schijf. Verwijderbare vaste schijven zijn ook interessant: het schijfstation blijft met de pc verbonden maar u kunt er verwisselbare cassettes of cartridges in plaatsen. Een voorbeeld is Iomega REV, met een schijfstation (euro400) en cassettes van 35 tot 120 Gb (euro65). Duurder, maar heel geschikt.

Cloud computing

Cloud computing is een ander concept: hier bewaart u de back-up van uw gegevens via een website op een aantal vaste schijven op verschillende plaatsen. De gegevens op uw pc worden versleuteld en daarna vertrekken ze naar het web, waar ze op beveiligde dataservers worden gekopieerd. Als gegevens op uw computer verloren gaan, kunt u de bestanden weer downloaden. Slechts één voorwaarde: u moet een snelle ADSL- of kabelverbinding hebben.

Symantec heeft onlangs Norton Online Backup gelanceerd, zijn eerste online back-upservice voor particulieren met 1 tot 5 pc’s. Net als bij een antivirusprogramma neemt u een jaarabonnement. Dat kost u ongeveer euro50 voor 25 Gb gegevens (uitbreidbaar tot 100 GB).

Back-up onder Windows...

U kunt ook met het back-upprogramma van uw besturingssysteem een reservekopie van uw gegevens maken. In Windows XP Pro volgt u dit pad: Start/Alle programma’s/Bureau-accessoires/Systeemwerkset/ /back-up.

Met Windows XP Home is het wat ingewikkelder: de back-upsoftware staat op de installatie-cd, in de map ValueAdd. Plaats de cd met Windows XP en open de mappen Value Add\MTFT\NTBACKUP. Dubbelklik op Ntbackup.msi. En maak u geen zorgen, met Windows 7 dat tegen het einde van het jaar verwacht wordt, zal het veel vlotter gaan! n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content