Smokkelaarsstrand Navagio op Zakynthos © ISTOCK

BIJZONDERE STRANDEN

De zon is vaak doorslaggevend wanneer we een vakantie boeken. Maar wat hebben zonnige oorden in Europa nog meer te bieden?

Smokkelaarsstrand Navagio

Bij dit kleine strand op het Griekse eiland Zakynthos is het water zo kristalhelder blauw dat het bijna niet echt lijkt. Navagio betekent scheepswrak. En je raadt het al: er ligt een scheepswrak op het strand. Het liep averij op in 1982 en zou volgens het verhaal smokkelwaar hebben vervoerd. De Grieken haalden het nooit weg en intussen is het een van de meeste gefotografeerde bezienswaardigheden van Griekenland. De baai is volledig omringd door rotsformaties, er loopt dus geen pad naartoe. Er zijn ook geen faciliteiten, je moet zelf meenemen wat je nodig hebt. In de zomer is het er wel erg druk. Je kan er naartoe met een taxiboot vanuit Porto Vromi of vanuit de hoofdstad Zakynthos.

BIJZONDERE STRANDEN
© BELGAIMAGE

https://griekenland.net/griekse-eilanden/zakynthas/navagia-beach

Zeekathedralen in Galicië

Een van de mooiste stranden ter wereld bevindt zich in het noordwesten van Galicië, dichtbij Ribadeo. De Praia das Catedrais dankt haar naam aan de wel 30 m hoge rotsformaties die op steunpilaren van gotische kathedralen lijken. Let wel: je mag het strand enkel betreden bij eb. En je moet vooraf toestemming vragen, want er mogen slechts 5.000 toeristen per dag in deze kathedraal van de zee. Als dat gelukt is, trek dan je schoenen uit voor een hemelse wandeling.

www.turismo.gal/que-visitar, http://ascatedrais.gal/ascatedrais

BIJZONDERE STRANDEN
© BELGAIMAGE

EEN ACTIEF VERBLIJF

Groene avonturen op La Palma

La Isla bonita, het steilste eiland ter wereld met de grootste hoogteverschillen per oppervlakte, is een waar paradijs voor wandelaars en mountainbikers. De ruim 1.000 km bewegwijzerde paden bieden mogelijkheden voor zowel ervaren trekkers als debutanten, met de vulkanenroute als blikvanger. Door de aparte geologie bleef de natuur hier grotendeels ongerept en kan je op verkenning in authentieke oerbossen, gigantische vulkaankraters en natuurlijke rotszwembaden. Zelfs ’s nachts kijk je je ogen uit onder een van de helderste sterrenhemels van Europa. Massatoerisme met de daarbij horende hoogbouw vind je hier – voorlopig – nauwelijks.

www.visitlapalma.es/en

Langs de levadas op Madeira

Ook het Portugese vulkaaneiland Madeira is meer geschikt voor wandelaars dan voor strandstoelliggers. Op dit groene eiland vind je trouwens maar weinig echte stranden, wandelroutes des te meer. Je kan er uren – wat zeggen we – dagen wandelen. Een goeie leidraad vormen de levadas, kleine irrigatiekanaaltjes die het water van de noordelijke bronnen naar de zuidkant van het eiland brengen. Ze vormen een netwerk van wel 3.000 km. Onderweg ontdek je spectaculaire landschappen en tropische vegetatie: orchideeën en eucalyptusbomen groeien er in het wild. Het kan er evenwel nat en ruig zijn. Dus, ook al ben je een ervaren wandelaar, ga niet alleen op pad en sluit je aan bij een lokale gids.

www.madeira-levada-walks.com

BIJZONDERE STRANDEN
© ISTOCK

EEN VLEUGJE CULTUUR

Aix-en-Provence, stad van Zola en Cézanne

Deze stad geldt als culturele magneet van de Provence. Geen wonder, want zowel schilder Paul Cézanne (1839-1906) als schrijver Emile Zola (1840-1902) zagen er het levenslicht. Veel levenslicht, want in Aix schijnt de zon zowat 300 dagen per jaar. Je kan er een Cézanne-tour volgen en zijn atelier bezoeken. Het Musée Granet pakt regelmatig uit met prestigieuze tentoonstellingen en de Cours Mirabeau met zijn platanen, fonteinen en cafés is van een poëtische schoonheid. De vele gebouwen uit de 17de en 18de eeuw geven de stad Parijse allure.

www.aixenprovencetourism.com/nl

BIJZONDERE STRANDEN
© ISTOCK

Cultuurhoofdstad Palermo

Uiteraard heeft Italië veel cultuursteden, maar in de meeste is het in de zomer over de koppen lopen. Net iets minder druk is de Siciliaanse hoofdstad Palermo. En laat deze nu toevallig in 2018 Italiaanse culturele hoofdstad zijn (dus niet Europese Culturele Hoofdstad). De titel is een van de overwinningen in de jarenlange strijd tegen de maffia. Sinds het begin van de jaren ’90 werden 4.000 maffiosi gearresteerd en hun in beslag genomen fortuin gebruikt om te investeren in de heropleving van de stad. Intussen is 60% van de historische gebouwen gerenoveerd en is Palermo weer een levendige plek. Bezoek zeker een van de marionettentheaters.

www.visitpalernio.it

BIJZONDERE STRANDEN
© ISTOCK

LEKKER ETEN

Baskische verfijning in San Sebastian

Spanje wint almaar meer terrein als foodiebestemming. In de lijstjes met beste gastronomische bestemmingen ter de wereld bevindt zich zeer vaak met stip op één het Baskische San Sebastian, gevolgd door Barcelona en Madrid. San Sebastian, een kleine badstad met belle époque-architectuur, is in zijn eentje goed voor 16 Michelinsterren en twee van de beste restaurants ter wereld: Arzak en Mugaritz. Toch is het vooral de kwaliteit van het dagelijkse eten in de vele Pintxos, Baskische tapasbars, die San Sebastian zijn uitstekende culinaire reputatie bezorgen.

BIJZONDERE STRANDEN
© ISTOCK

www.sansebastianturismo.com/en

BIJZONDERE STRANDEN
© BELGAIMAGES

Frans werelderfgoed in Lyon

De Franse gastronomie heeft al lang geen monopolie meer op lekker eten, maar ze is in haar geheel wel erkend als Unesco immaterieel Werelderfgoed. Moeilijk dus om er een Franse gastronomische bestemming uit te pikken. Maar als het dan toch moet, dan kiezen we voor de Zuid-Franse stad Lyon, die als de culinaire hoofdstad wordt beschouwd. Dat heeft ze onder meer te danken aan haar beste ambassadeur, de onlangs overleden Paul Bocuse, naar wie de delicatessenmarkt vernoemd is en die er een sterrenrestaurant en vijf bistro’s uitbaatte. Lyon telt trouwens 14 Michelinsterren en 4.000 restaurants, waaronder de bekende bouchons, typische eethuizen waar je traditionele gerechten van de regio kan eten. Begin 2019 opent in het Grand Hötel-Dieu, een van de oudste ziekenhuizen van Frankrijk dat helemaal werd gerenoveerd, la Cité Internationale de la Gastronomie. Op deze gastronomische plek kunnen bezoekers workshops volgen, tentoonstellingen bekijken, lokale producten proeven en lekker eten.

www.lyon-france.com

BIJZONDERE STRANDEN
© © Mattes

Italiaanse agriturismo

De authentieke Italiaanse keuken van elke dag vind je in de agriturismos, landgoederen waar nog agrarische activiteit is en waar je zowel kan logeren als eten. De meeste producten komen rechtstreeks van het eigen veld en de stallen: altijd vers dus. Een agriturismo is in handen van een familie, de sfeer is dan ook gemoedelijk en authentiek. Vaak schuiven de inwoners van het dorp graag mee aan. Italië telt veel zulke boerderijen, ze zijn er ook in alle gradaties: van heel eenvoudig tot luxueus, van klein tot groot. Agriturismo is een beschermde term en dus enkel als aan de voorwaarden voldaan is, mag het label worden geafficheerd.

BIJZONDERE STRANDEN
© ISTOCK

www.agriturismo.it/en

BIJZONDERE STRANDEN
© GETTY IMAGES

ONONTDEKT GEBIED

Paradijselijk Alonïssos

In de zomermaanden maken de toeristische trekpleisters hun naam helemaal waar en lokken ze een massa vakantiegangers. Toch zijn er ook in Europa nog onbekende parels. Het Griekse eiland Alonissos is er zo een. Het maakt deel uit van de Sporaden in de Egeïsche Zee. Je krijgt er het volledige plaatje: turkoois water, witte stranden, pittoreske traditionele dorpjes, maar dan zonder de bijbehorende overrompeling. Hier bevindt zich ook het grootste beschermde zeegebied van Europa, waar je zeehonden en dolfijnen kan spotten. Om Alonissos te bereiken, moet je wel wat over hebben, want je kan er niet rechtstreeks naartoe. De makkelijkste manier om er te komen is vanuit Brussel naar Skiathos vliegen en dan een ferry naar Alonissos nemen.

BIJZONDERE STRANDEN
© GETTY IMAGES

www.alonissos.gr

BIJZONDERE STRANDEN
© GETTY IMAGES

Kuren in Srpska

Ook de Republika Srpska is een nog onbekende parel. Ze ligt in het hart van de Balkan en grenst aan Kroatië, Montenegro en Servië. Er valt veel te ontdekken: de hoofdstad Banja Luka, de vele middeleeuwse kloosters, een ongerepte natuur met bergen, canyons en rivieren. Het Perucicabos is een van de laatste oerbossen van Europa en rond Sipovo bevinden zich talrijke watervallen. Srpska telt ook veel warmwaterbronnen: in de spa’s en wellnesscentra kan je terecht om te ontspannen of voor een gezondheidskuur. Je kan de republiek bereiken via Zagreb, Split, Dubrovnik of Belgrado.

BIJZONDERE STRANDEN
© Getty Images/iStockphoto

http://turizamrs.org/enEen uitgebreide reportage lees je volgende maand in Plus Magazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content