Blu-ray: door een blauwe bril

Loopt uw dvd-speler op zijn laatste benen? Blu-ray heeft de wind in de zeilen: in 9 maanden tijd zijn er in ons land voor 6,5 miljoen euro films in het nieuwe formaat over de toonbank gegaan. Wordt 2010 het jaar van het blauwe schijfje?

Sinds de dood van het HD-DVD-formaat heeft Blu-ray geen concurrenten meer. Het is een optisch schijfje dat er net als een dvd uitziet maar 25 Gb kan opslaan, dus vijf keer meer dan een dvd. Er komen wel enkele technische vereisten bij kijken. Ten eerste moet u een Full HD-scherm hebben, want andere schermen kunnen een resolutie van 1920 x 1080 niet weergeven. Een gewone HD Ready-televisie gaat niet hoger dan 1280 x 720p of 1920 x 1080i.

Niet voor alle schermen

Resolutie is niet alles wat telt. Om een film op Blu-ray in Full HD te kunnen bekijken, hebt u een scherm met een diagonaal van minstens 40 inch (100 cm) nodig. Op kleinere schermen is de meerwaarde van een Blu-rayfilm nog nauwelijks te zien. Maar vanaf 40 inch is de Full HD-norm een verdedigbare investering. Althans om Blu-ray films te bekijken, want de televisie-uitzendingen voldoen nog lang niet aan de norm. In het beste geval zijn ze in HD of zelfs maar in SD (Standard Definition).

Beste Blu-ray

Goed nieuws: Blu-rayspelers zijn eindelijk betaalbaar. Bij de grote merken kosten ze maar euro130 meer en als u een PS3-console koopt, zit daar al een Blu-ray speler in. Het echte obstakel is de prijs van de media. Reken euro10 tot euro25 per film. Dat wordt dus dure homecinema! Maar de trend gaat duidelijk in dalende lijn.

Dvd’s met een plus

Moet u uw dvd’s weggooien? Geen paniek. Een Blu-rayspeler kan ze lezen. Sommige modellen kunnen dvd’s zelfs upscalen om ze op Full HD-schermen af te spelen. Om films in SD (Standard Definition) met High Definition weer te geven, gebruiken de fabrikanten van spelers en televisies een kleine motor die het tekort aan pixels door middel van extrapolatie compenseert.

Alles kan beter...

De DLNA-norm is interessant als u van uw woonkamer een multimediacentrum wilt maken. Toestellen die aan de norm voldoen, kunnen via netwerkkabels of WiFi bestanden uitwisselen. De verbindingstechniek voor HD is HDMI. Alle nieuwe televisietoestellen en digitale spelers zijn ermee uitgerust maar hebben ook nog een SCART-verbinding, zodat u uw oude toestellen kunt aansluiten.

Welke schermgrootte?

Voor een televisie van meer dan 32 inch moet u de afstand tot het scherm door vier delen om de minimale diagonaal te kennen. Een voorbeeld: als de afstand vier meter is, krijgt u 4: 4 = 1 meter, wat overeenkomt met een scherm van 40 inch (1 inch is 2,54 cm). Om de maximale schermgrootte te kennen, deelt u dezelfde afstand door drie. In ons voorbeeld is het resultaat 130 cm (52 inch). Op een te groot scherm zult u de afzonderlijke pixels kunnen zien. En dan hebt u te veel geld uitgegeven voor niets.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content