Boeken onder de boom

Boeken vormen altijd een ‘uitgelezen’ cadeau. Uit het ruime aanbod dat in deze periode van het jaar van de persen rolt, kozen we enkele originele en tegelijk interessante geschenkideeën.

Jacques Brel, Leven en liefde, 1929-1978, René Seghers, uitg. Lannoo, 256 p., euro 26,95

Everest, de hoogste berg, de grootste uitdaging, Stephen Venables e.a., uitg. Lannoo/Tirion Sport, 252 p., euro 44,95

De streken van de druif, Frank Van der Auwera, The house of books, 184 p., euro 22,50

Atlas van de wereldgeschiedenis, uitg. Davidsfonds, 380 p., euro 62,50

Suburbia, de mooiste gedichten over de stad uit Nederland & Vlaanderen, Johan van Cauwenberghe, uitgeverij P, 272 p., euro 22,50 n

De echte Brel

De eerste Nederlandstalige biografie die het volledige verhaal vertelt van het boeiende leven dat chansonnier Jacques Brel leidde. Niet alleen zijn leven als zanger, maar ook dat als acteur, vader, echtgenoot, minnaar en avonturier wordt 25 jaar na zijn dood belicht. Het resultaat is een verhaal vol passie, hartstocht, verlangen, liefde en pijn. Ook Brels relatie met Ramses Shaffy, Liesbeth List en de stad Amsterdam krijgen bijzondere aandacht.

Dit werk bevat een volledige disco-, video-, dvd- en filmografie van de overleden chansonnier en gaat ook dieper in op vergeten plaatopnamen en concerten. Tientallen kleurenfoto’s illustreren het fascinerende portret.

De hoogste top

Precies vijftig jaar geleden bereikten Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eersten de top van de hoogste berg ter wereld: de Everest. Ter gelegenheid van deze verjaardag verscheen bij uitgeverij Lannoo een schitterende kroniek van de Everestbeklimmingen tot eind 2002. Het boek is uniek omdat de samenstellers voor het eerst gebruik konden maken van de foto- en documentenverzameling van de Royal Geographical Society. Uit de 20 000 beschikbare foto’s werden er met de grootste zorg 400 geselecteerd. Vele daarvan werden nooit eerder gepubliceerd. Beelden die u laten meegenieten van de spectaculaire schoonheid van het Everestmassief, maar net zo goed van het keiharde leven van de expeditieleden. Sir Edmund Hillary schreef de inleiding, de andere teksten zijn van de hand van befaamde klimmers zoals Stephen Venables, Ed Douglas en Tashi Tenzing, de kleinzoon van de beroemde Sherpa die als eerste de top bereikte. Ook Rudy Van Snick, de eerste Belg die de top haalde, brengt het relaas van zijn tocht. Een prachtig boek met een blijvende waarde.

De kunst van het tonen

U bent op zoek naar een geschenkje voor een verwoed verzamelaar, maar weet niet precies wat hij of zij wel en niet heeft. Misschien biedt dit boek van Caroline Clifton-Mogg dan wel een leuke uitkomst. Het is zowel een inspirerend interieurboek als een boeiend relaas over bijzondere verzamelaars en hun hartstochtelijke passie. De auteur geeft bovendien achtergrondinformatie over de voorwerpen uit de verschillende verzamelingen. En ook de kunst van het tonen van een collectie komt uitgebreid aan bod. Of het nu om bladwijzers, maskers, kandelaars, snaarinstrumenten of designmeubelen gaat, hier vindt elke verzamelaar een oeverloze bron van inspiratie.

Passie voor verzamelen, Caroline Clifton-Mogg, uitg. Lannoo, 192 p., euro 24,95

Druivenstreken

In dit boek neemt Frank Van der Auwera u als wijnliefhebber zonder pseudo-wetenschappelijke blabla zoals hij het zelf omschrijft, mee op ontdekkingstocht langs een dertigtal wijnregio’s en appellations, van Argentinië tot Zuid-Afrika. Voor elke regio maakt hij de balans op van de troeven en de uitdagingen. Voorts is zijn verhaal doorspekt met weetjes over de belangrijkste druivenvariëteiten. Maar zoals Van der Auwera in zijn inleiding zelf waarschuwt: de keuze is afschuwelijk persoonlijk. Verwacht dus geen wijnencyclopedie, want dat wil dit boek niet zijn. Wel een overzicht van wijnmakers die het goed menen, die fouten durven maken en eruit leren. En van streken, appellations en terroirs waar iets beweegt.

Sleutelmomenten van de geschiedenis

De geschiedenis staat niet stil. Een boek over geschiedenis is bijgevolg regelmatig aan herziening toe. De Atlas van de wereldgeschiedenis van het Davidsfonds is intussen aan zijn vierde, geactualiseerde druk toe. Ook de gebeurtenissen van 11 september 2001 vindt u er nu in terug. Met dit prachtboek dat geïllustreerd werd met meer dan 150 kaarten en evenzoveel tijdbalken, tekeningen en foto’s van kunstvoorwerpen kunt u in geen tijd doorheen de hele wereldgeschiedenis grasduinen. De kern van de atlas zijn 26 overzichtskaarten die de situatie in de hele wereld weergeven op sleutelmomenten van onze beschaving. Aan de hand van de bijhorende tijdbalken ziet u in één oogopslag wat er bijvoorbeeld in Amerika gebeurt op het ogenblik dat Napoleon zichzelf uitroept tot keizer van Frankrijk. Een standaardwerk.

De stad in verzen

Waar ligt Suburbia, de utopische stad waarvoor Thomas More vijf eeuwen geleden de blauwdruk leverde? En waar dichters zo graag naar verwijzen telkens het over gevoelens en emoties gaat? De aanblik en de betekenis van de stad veranderden in de loop der jaren radicaal. Met 180 gedichten van 121 hedendaagse dichters uit Vlaanderen en Nederland brengt Johan van Cauwenberge deze utopische stad Suburbia opnieuw tot leven. De samensteller verdeelt de gedichten in tien thematische bewegingen, die telkens geïllustreerd worden met prachtig werk van twintigste-eeuwse beeldende kustenaars. Kortom, dit is een boek waar u elke poëzieliefhebber mee kan verblijden.

De opera van A tot Z

Zoals het een encyclopedie betaamt, bevat dit boek een schat aan wetenswaardigheden over componisten, librettisten, zangers en zangeressen, muziektermen en mythologische figuren die tal van opera’s bevolken. Niet alleen de alomgekende opera’s, maar ook minder bekende werken krijgen aandacht. Historische en recente foto’s illustreren bovendien de ontwikkeling die de opera als theatervorm heeft doorgemaakt.

Om optimaal van een opera te genieten is enige achtergrondkennis geen overbodige luxe. Met dit boek van kenner Paul Korenhof haalt elke operaliefhebber zijn hartje op.

Nieuwe encyclopedie van de opera, Paul Korenhof, Standaard Uitgeverij, 504 p., euro 49,90 als introductieprijs, vanaf 2004 euro 59,90

A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content