© frank bahnmüller

Carina en Kite drijven schapen

Nu er steeds meer schapen worden ingezet bij het beheer van natuurgebieden, is schaapherder een beroep in opmars. Maar de meeste schapendrijvers zijn liefhebbers van herdershonden die de sport beoefenen samen met hun trouwe viervoeter, zoals Carina Van Meerbeek. “Ik ben een echte dierenliefhebber. We gingen met onze border collie naar de gehoorzaamheidstraining, maar toen die eens niet doorging, zijn we een kijkje gaan nemen bij de schapendrijversclub in Essene.” Carina was meteen verkocht, Zorkan, haar toenmalige hond, niet meteen. “Je kan je hond niet dwingen om van schapen drijven te houden, maar we raden geïnteresseerden wel aan om niet meteen op te geven. Zorkan gaf pas bij zijn derde bezoek aan dat het hem wel interesseerde. Van al mijn honden is hij de beste schapendrijver geworden.”

Met schapen drijven schep je een echte vertrouwens- band met je hond. CARINA VAN MEERBEEK

Vandaag is Kite Carina’s werkmaatje. “Hij doet het graag, maar is te braaf om echt goed te zijn. Dat vind ik niet zo erg. Ik ben niet meer zo gedreven om aan wedstrijden deel te nemen, maar het schapen drijven zelf, daar geniet ik nog heel erg van.” Het komt erop neer dat het baasje de hond moet begeleiden om een kudde schapen naar een schaapskooi te drijven. Dat moet via een vast parcours en op een bepaald moment moeten er ook schapen afgescheiden worden van de kudde.

“Dat is het moeilijkste deel, want schapen willen samen blijven. Je moet niet alleen je hond in het oog houden, je moet ook de schapen leren lezen: wie is de leider, welke richting kijken ze uit, willen ze ontsnappen,... Je krijgt door het schapen drijven een andere band met je hond dan wanneer je gewoon gehoorzaamheidstraining doet. Je schept een echte vertrouwensband. Je hond weet dat je hem vanop afstand begeleidt en ik ga ervan uit dat hij de schapen beschermt en verloren schapen terug naar de kudde brengt. Je hond moet ook meer zelf nadenken. Soms maak je een fout of schat je hond beter in wat de schapen doen en neemt hij betere beslissingen dan jij. Het is, zeker in het begin, hard werken, maar ik zou niets anders meer willen doen met mijn hond.”

schapendrijven.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content