© frédéric raevens

Christine maakt wol van hondenhaar

“Acht jaar geleden kreeg ik het idee om hondenhaar te spinnen. Iris, een Leonberger, kwam graag op mijn voeten liggen en dat was lekker warm. En omdat ik vaak haar moest weggooien nadat ik haar geborsteld had, bedacht ik dat ik er misschien bolletjes wol van kon maken. Mijn vrienden en familie verklaarden me zot!”, vertelt voormalig muziekproductieassistent Christine Hos (56). Terwijl twee Landseren ons van achter het vensterglas aanstaren, toont ze met haar voet op de pedaal van haar spinnewiel hoe ze hondenhaar tot draad spint.

“Toen ik op het internet een Française vond die wol maakte van hondenhaar, heb ik een cursus schapenwol spinnen gevolgd. In het begin recycleerde ik hondenhaar voor mezelf, daarna voor mijn familie en vrienden. En toen barstte het uit zijn voegen: ik kan de wereld rond met alle bolletjes die ik al gemaakt heb! Ik krijg bestellingen uit België, Frankrijk, Nederland en Italië. Mensen sturen hun hondenhaar op, ik ontwar, spin, was het om geurtjes en stof te verwijderen, droog en rol het in bolletjes hondenangorawol. Ik maak er soms mutsen, wanten of kousen van, maar ik beperk me liever tot het spinnen, omdat breien heel veel tijd in beslag neemt. Al wil ik wel eens een vestje zonder mouwen maken van de haren van mijn Landseren. Van niets – het is te zeggen, haren van 2 cm lang – maak ik een afgewerkt product. Dat is magie! Mijn klanten zijn vaak overdonderd, ze wenen van ontroering en ik ook.”

Hondenwol is 80% warmer dan schapenwol, heel zacht en waterdicht. christine hos

“Ik spin ook garen van alpaca, lama en kat... maar de wol van honden is 80% warmer dan schapenwol, heel zacht en waterdicht. Met de overtollige hondenharen kunnen vogels nesten maken en je kan er plantenwortels mee beschermen tegen rupsen. Ik neem graag deel aan ambachtelijke markten om mijn passie te delen en dit ongekende voordeel van de hond uit te dragen. Ik zou ook graag spinopleidingen geven op scholen om jongeren te leren dat ze ook dit afval kunnen recycleren.”

La Colline d’Iris, op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content